Odbor za antikorupciju nije glasao o saslušanjima u vezi sa aferom Snimak

Predsjednik Odbora Predrag Bulatović ocijenio je da prilikom zakazivanja sjednice nije ispoštovan Poslovnik
71 pregleda 4 komentar(a)
Odbor za antikorupciju, Foto: Savo Prelević
Odbor za antikorupciju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2013. 13:16h

Članovi Odbora za antikorupciju danas nijesu glasali o organizovanju kontrolnih saslušanja na temu korišćenje državnih resursa u predizbornoj kampanji, a o tome će se izjasniti naredne sedmice.

Odbor je danas razmatrao zaključke Kolegijuma predsjednika parlamenta kojima se tom tijelu predlaže da organizuje kontrolna saslušanja o korišćenju resursa u predizborne svrhe, na zajedničkoj sjednici sa Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu.

Član Odbora Koča Pavlović predložio da to tijelo raspravlja o organizovanju kontrolnih saslušanja o aferi Snimak i, kako je kazao, političke korupcije na koju taj slučaj ukazuje.

Njegov predlog nije usvojen, jer su za njega glasala četiri poslanika opozicije, dok je šest predstavnika vladajuće koalicije bilo protiv.

Predsjednik Odbora Predrag Bulatović ocijenio je da prilikom zakazivanja sjednice nije ispoštovan Poslovnik, jer osim njega i, kako je objasnio, šef parlamenta Ranko Krivokapić i trećina članova Odbora, imaju pravo to da urade.

„Kolegijum predsjednika je usvojio zaključke, i ne može da generalni sekretar parlamenta da šalje zaključke tog tijela, već to može da uradi samo Krivokapić“, rekao je Bulatović.

On je naveo da je pozvao Krivokapića na sjednicu Odbora, da bi članovima tog tijela kazao koga treba da saslušaju, ali predsjednik parlamenta nije prisustvovao današnjem zasjedanju.

Pavlović je kazao da je Demokratski front predložio da se povodom afere Snimak pokrene parlamentarna istraga, i da je tu inicijativu podržalo 27 poslanika.

„Afera je otkrila stvari koje su većini građana poznate i ona se ne može svesti samo na zloupotrebu resursa jer se radi o političkoj korupciji koja ukazuje ne kršenje osnovnih ljudskih prava“, dodao je on.

Pavlović smatra da je taj slučaj pokazao da sva prava imaju samo birači i članovi Demokratske partije socijalista (DPS).

„Njemački Bundestag će raspravljati o toj aferi, a crnogorski parlament treba da razmatra korišćenje državnih resursa u predizborne svrhe“, naveo je on.

Milutin Simović iz DPS-a kazao je da bi Odbor trebalo da raspravlja i o aktivnostima opozicionih partija na lokalnom nivou, i korišćenje resursa lokalne samouprave u predizborne svrhe.

On je naveo da je racionalno da Odbori za antikorupciju i politički sistem, pravosuđe i upravu zajedno održe kontrolna saslušanja.

Simović je kazao da ga je zaintrigirao zahtjev za pokretanjem parlamentarne istrage.

Pavlović je smatrao da na saslušanje treba pozvati premijera Mila Đukanovića, ministre pravde, održivog razvoja i turizma i unutrašnjih poslova Duška Markovića, Branimira Gvozdenovića i Raška Konjevića, vrhovnog državnog tužioca Ranku Čarapić

„To je još jedan dokaz pogrešnog tumačenja sastanka sa zvaničnikom Evropske komisije Dirkom Langeom, jer je tu bilo riječi o saslušanjima a ne o istrazi“, rekao je on.

Član Odbora Andrija Mandić smatra da je povodom afere Snimak trebalo organizovati parlamentarnu istragu i osnovati Anketni odbor.

„Treba da otvorimo istragu jer saslušanja nemaju istu snagu, a Lange je saopštio jasno da je došao u Crnu Goru zbog te afere i na tim sastancima se govorilo o istrazi“, dodao je Mandić.

Simović je predložio da Odbor na kontrolna saslušanja zbog korišćenja državnih resursa u predizborne svrhe pozove direktore Zavoda za zapošljavanje, Fonda rada i Investiciono-razvojnog fonda.

Glasanje o njegovom predlogu odgođeno je za iduću sedmicu, jer je vladajućoj koaliciji, zbog odsustva dva njena člana u Odboru, falio glas za njegovo usvajanje.

Pavlović je smatrao da na saslušanje treba pozvati premijera Mila Đukanovića, ministre pravde, održivog razvoja i turizma i unutrašnjih poslova Duška Markovića, Branimira Gvozdenovića i Raška Konjevića, vrhovnog državnog tužioca Ranku Čarapić, direktore Zavoda za zapošljavanje, Aerodroma, Montengro Airlajnsa, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Željeznica i Pošte Crne Gore.

Njegov predlog su podržali poslanici Fronta, protiv su bili predstavnici DPS-a i Demokratske partije, a uzdržani članovi Odbora iz Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore.

Bulatović je predložio Simoviću da proširi listu kandidata za kontrolno saslušanje, kako bi odmah usvojili odluku.

Simović je ocijenio da su direktori institucija koje je predložio dovoljni da odgovore da li je bilo zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe.

„Proširivanjem liste rasprava želi da se pretvori u preširoku političku priču“, rekao je on.

Nakon toga je glasanje o njegovom predlogu odgođeno za iduću sedmicu, kada bi sjednici trebalo da prisustvuju još dva poslanika DPS-a.

Bonus video: