Rakčević traži ostavku Pajovića

Članovi Savjeta su lideru stranke zamjerili i što marginalizuje to stranačko tijelo i ne poštuje njihove odluke
63 pregleda 79 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 08:08h

Dio Političkog savjeta Pozitivne Crne Gore zatražio je od rukovodstva te stranke predvođenog predsjednikom Darkom Pajovićem da zbog pogrešnih odluka podnesu ostavke i raspišu vanredni stranački kongres, saznaju “Vijesti”.

Nekoliko učesnika jučerašnje sjednice Savjeta “Vijestima” je potvrdilo da su četiri člana tog stranačkog tijela predvođeni nekadašnjim predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) i Vlade, Žarkom Rakčevićem tražili da stranačko rukovodstvo preuzme odgovornost za loš izborni rezultat na izborima u Nikšiću i pad rejtinga stranke.

Pajoviću je poručeno da će, ukoliko ne ispoštuje sugestije Savjeta, dio članova preispitati dalje učešće u radu tog tijela. Najavljeno je da će se to stranačko tijelo ponovo sastati nakon što se o njihovom predlogu danas izjasni Glavni odbor.

“Članovi Savjeta poručili su Pajoviću da nijesu zadovoljni načinom na koji vodi stranku i da je pokazao da nema demokratski kapacitet. Oni su mu zamjerili što ih nije konsultovao prilikom pregovora u Nikšiću, ali i kod donošenja drugih važnih odluka za stranku. Poručili su i da će napustiti Savjet ukoliko Pajović ostane na čelu stranke”, kazao je “Vijestima” jedan od učesnika sastanka iz Savjeta Pozitivne.

Članovi Savjeta su, između ostalog, lideru stranke zamjerili i što marginalizuje to stranačko tijelo i ne poštuje njihove odluke.

Nakon izbora 14. okobra

Osim Rakčevića, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, oštre primjedbe na rad partijskog rukovodstva imali su i predsjednica tog tijela Božena Jelušić, general u penziji Blagoje Grahovac i Vaselj Camaj.

Oni sinoć “Vijestima” nijesu željeli da potvrde, ali ni da demantuju informacije da je tražena ostavka rukovodstva i Pajovića i zakazivanje vanrednog kongresa. Pajović sinoć nije odgovarao na telefonske pozive.

U Savjetu su i bivši guverner Centralne banke Ljubiša Krgović, književnik Balša Brković, raniji potpredsjednik Vlade Slavko Drljević, bivši gradonačelnik Cetinja Milorad Mišo Vujović i menadžer Božidar Kulić.

U kritikama na Pajovićev račin, prema informacijama “Vijesti”, najkonkretniji je bio Rakčević koji je kazao da nije zadovoljan stranačkim pozicioniranjem prema Demokratskom frontu i upozorio da se predizborna poruka da Pozitivna neće ni sa vlašću, ni sa opozicijom pokazala pogubnom. On je Pajoviću poručio da nije zadovoljan izbornim rezultatom na parlamentarnim izborima, ali ni načinom na koji je stranačko rukovodstvo sastavljalo poslaničku listu.

Pajoviću je posebno zamjereno zbog propasti pregovora u Nikšiću, zbog čega su Grahovac i Jelušić tražili da uz lidera stranke ostavke podnesu i Azra Jasavić i Mladen Bojanić

Pajoviću je posebno zamjereno zbog propasti pregovora u Nikšiću, zbog čega su Grahovac i Jelušić tražili da uz lidera stranke ostavke podnesu i potpredsjednica Azra Jasavić i generalni sekretar Mladen Bojanić.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, u Pajovićevu odbranu najčvršće je stao funkcioner iz Nikšića Neđeljko Necko Koćalo, koji je poručio “da je neozbiljno tražiti kongres u momentu kada je partija tek počela politički život i da se tako velike promjene ne rade zbog poraza u Nikšiću”.

“Koćalo je preuzeo odgovornost za pregovore u tom gradu i kazao da stranka mora da se sprema za lokalne izbore u Cetinju i Podgorici, umjesto da se osipa”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz stranke.

Prema Statutu Pozitivne, odluke Savjeta nijesu obavezujuće, jer to stranačko tijelo razmatra pitanja od značaja za stratešku politiku partije i o preporukama obavještava predsjednika i Predsjedništvo. Takođe, prema Statutu Predsjedništvo saziva vanredni kongres ili donosi odluku o isključenju iz stranke. Glavni odbor može glasati o smjeni predsjednika ili zakazivanju vanrednog kongresa ako to odluči većina članova Predsjedništva.

U Predsjedništvu su osim Pajovića, Jasavić i Bojanića, menadžer stranke Dejan Božović, direktor Srđan Perić, poslanici Zoran Miljanić i Dritan Abazović, kao i Goran Tuponja, Nikola Koćalo, Goran Đurović, Miloš Konatar, Emin Duraković i Predrag Popović.

Galerija

Bonus video: