Crna Gora promoviše NATO u regionu, edukuje protivnike članstva

Vlada želi da poveća podršku javnosti kroz predstavljanje praktične koristi od članstva
10 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Odbrana.gov.me
Vojska Crne Gore, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 30.06.2018. 13:34h

Vlada Crne Gore će nakon učlanjenja u NATO, promovisati vrijednosti Alijanse na zapadnom Balkanu kroz tzv. javnu diplomatiju. Istovremeno će raditi na jačanju podrške javnog mnjenja i predstavljanju praktične koristi od članstva Crne Gore u NATO-u.

To je, između ostalog, predviđeno komunikacionom strategijom “Crna Gora članica NATO-a za period do 2020. godine”, koju je vlada usvojila u četvrtak. U tom dokumentu se navodi da NATO prepoznaje zapadni Balkan kao strateški važan region za stabilnost Evrope i cijele evroatlantske zone, kao i da je opredijeljen za intenzivniju političku i praktičnu saradnju u regionu.

"Zbog toga je unapređenje strateške komunikacije, tj. javne diplomatije na zapadnom Balkanu određeno kao jedan od važnih zadataka NATO-a, što je sadržano u strateškim komunikacionim dokumentima. Imajući u vidu dugogodišnje iskustvo Crne Gore u ovoj oblasti, posebno u pogledu sprovođenja kampanje za povećanje podrške za članstvo u NATO-u, očekuje se naše aktivnije angažovanje u oblasti javne diplomatije, a posebno u državama regiona i državama aspirantima. Naročito je relevantno prenošenje naših iskustava i naučenih lekcija”, ističe se u strategiji.

Navodi se i da 42 odsto građana smatra da Crna Gora treba da pomaže drugim državama regiona da postanu članice NATO-a, dok 39 odsto smatra da to ne treba raditi. U komunikacionoj strategiji se navodi i da, godinu nakon učlanjenja, NATO izaziva jaku polarizaciju unutar domaće javnosti jer se Alijansa “i dalje posmatra kroz istorijsku prizmu”.

Pojašnjava se da zbog toga treba raditi na predstavljanju praktičnih prednosti članstva, kao da i fokus treba da bude na mladima. Navodi se da dio javnosti smatra da je članstvo u NATO-u više interes političara nego građana.

"Među protivnicima članstva dominantni su pojmovi poput “rata, agresije, zločina i okupacije”. Ne postoji bitna generacijska razlika percepcije NATO-a, već da se stavovi prenose unutar grupa poput porodice - s koljena na koljeno”, navodi se u strategiji.

Bonus video: