Vujović: Lekić da odgovori na ključna pitanja, Vujanović se uzda u Đukanovića

"Biće interesantno pratiti sučeljavanja predsjedničkih kandidata, jer nijednom nije pošlo za rukom da ostavi ubjedljiv utisak na birače"
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2013. 13:37h

Predsjednički kandidat Miodrag Lekić moraće, ukoliko želi uspjeh na izborima, da odgovori na ključna pitanja odnosa prema državnosti, nacionalnim simbolima i članstvu Crne Gore u NATO-u, smatra analitičar Zlatko Vujović.

On je ocijenio da je iz štaba predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića uočeno da Lekić izbjegava odgovore na niz ključnih pitanja.

"Stiče se utisak da izbjegavanje takvih odgovora Lekiću pravi veću štetu nego i sami mogući odgovori"

Vujanović, kako je dodao, procjenjuje da mu kampanja za promjenu nacionalnih simbola nije donijela dovoljno podrške od prosrpskog biračkog tijela, pa pokušava da povrati poljuljanu podršku "suverenističkih" birača.

"S druge strane, Lekić će morati da odgovori na pitanja iz Vujanovićevog štaba. Posebno na ključna pitanja kao što je odnos prema državnosti, nacionalnim simbolima, članstvu prema NATO integracijama", kazao je Vujović.

On smatra da je neprihvatljivo da građani ostanu uskraćeni za ključne stavove predsjedničkih kandidata.

"Stiče se utisak da izbjegavanje takvih odgovora Lekiću pravi veću štetu nego i sami mogući odgovori", naveo je Vujović.

Kampanje neubjedljivi i bez jasnog programskog nastupa

Prema njegovim riječima, u ovom dijelu kampanje, aktivnosti samih kandidata su u sjenci, i trku za izbor predsjednika vode drugi akteri.

"Više ih vidim (Vujanović i Lekić) kao karijerne diplomate, odnosno birokrate nego političke lidere. I jednom i drugom fali politička harizma

On je kazao da se može očekivati zaoštravanje kampanje pred same izbore.

"Biće interesantno pratiti sučeljavanja predsjedničkih kandidata, jer nijednom nije pošlo za rukom da ostavi ubjedljiv utisak na birače", rekao je Vujović.

Kampanje, a i nastupi oba kandidata, kako je dodao, dosta su neubjedljivi i bez jasnog programskog nastupa.

Vujović smatra da je u dosadašnjoj kampanji uočljivo da su neposredni izbori za predsjednika nepotrebno, jer je mali broj tema o kojima se šef države pita, "pa čemu onda trošiti toliko državnih sredstava".

"A o onim stvarima u kojima se predsjednik pita najmanje i govore kandidati. Kao da su im te nadležnosti neinteresantne pa se više bave pitanjima koja su u nadležnosti drugih institucija", kazao je Vujović.

Vujanović i Lekić po profilu veoma slični

"Prilično je nejasan odnos oba kandidatima prema identitetskim pitanjima, odnosno i Lekić i Vujanović njima pokušavaju da manipulišu"

Kod obojice, kako je kazao, dominira diplomatski pristup političkog djelovanja.

"Više ih vidim kao karijerne diplomate, odnosno birokrate nego političke lidere. I jednom i drugom fali politička harizma, i jasna programska orjentacija", rekao je Vujović.

On je naveo da su Vujanović i Lekić više puta mijenjali političke stavove o ključnim pitanjima zarad uspjeha političke karijere.

"Prilično je nejasan odnos oba kandidatima prema identitetskim pitanjima, odnosno i Lekić i Vujanović njima pokušavaju da manipulišu", kazao je Vujović.

On smatra da je Vujanoviću problem što je bio na ključnim pozicijama u državi, a da je teško uočiti neki konkretan uspjeh koji se može vezati za njegovo ime.

"Vujanović nikad nije pokazao istrajnost i vezanost za uspjeh projekta iz njegove nadležnosti. Partija predstavlja osnov njegovog uspjeha, stoga je njen odnos najpresudniji prilikom formiranja njegovog stava o određenom pitanju", precizirao je Vujović.

Đukanović i Vujanović, Foto: Savo Prelević

Prema njegovim riječima, osnov Vujanovićevog uspjeha na predsjedničkim izborima dosad je ležao u podršci partije, odnosno najviše njenog lidera Mila Đukanovića.

Vujović smatra da Lekić, za razliku od protivkandidata nije snažno vezan za političku strukturu, partiju iako je zvanično na čelu Demokratskog fronta

On smatra da je Lekić, prije svega, diplomata.

"Nažalost, u toj riječi se nalazi i karakteristika da je prilikom saopštavanja i ključnih političkih stavova sklon velikim promjenama", naveo je Vujović.

I pored duge karijere, kako je dodao, Lekić nije prepoznat po određenom političkom projektu, "ako se izuzme onaj sopstvenog izbora za predsjednika države".

"Diplomatija ga je (Lekića) sa druge strane sačuvala i velikih grešaka, tako da nema većih afera koje se vezuju za njegovo ime, posebno kada je riječ o privilegijama i korupciji, što i predstavlja njegovu najveću vrijednost kao predsjedničkog kandidata", rekao je Vujović.

On smatra da Lekić, za razliku od protivkandidata nije snažno vezan za političku strukturu, partiju iako je zvanično na čelu Demokratskog fronta.

"Sklon je pravljenju distance u odnosu na lidere Fronta, koji ujedno predstavljaju i najveći rizik za uspjeh njegove kandidature", naveo je Vujović.

Izbor Vujanovića kršenje Ustava zbog izbora iste osobe po treći put za predsjednika

On je ocijenio da izbor Vujanovića donosi već viđeno – kontinuitet vladanja Demokratske partije socijalista, kao, kako je rekao, i kršenje Ustava zbog izbora iste osobe po treći put za predsjednika.

Miodrag Lekić

"Izbor Lekića bi značio uspostavljanje kohabitacije, situacije u kojoj se izvršna vlast dijeli između sadašnje vlasti i opozicije. To bi bilo dobro za međunarodni ugled Crne Gore, koji je narušen činjenicom da od uvođenja višepartizma nije bilo promjene izvršne vlasti na nacionalnom nivou", kazao je Vujović.

Iako, kako tvrdi, mnogi podržavaoci Lekića očekuju njegovim izborom radikalne promjene, više je vjerovatno da se na političkom planu ne bi desilo ništa turbulentno.

"Lekić nije antisistemski igrač, već predstavlja igrača koji bi poštovao pravila igre, što znači da bi se njegovo obavljanje funkcije predsjednika velikim dijelom i svelo na ono što i jeste najvećim dijelom u nadležnosti tog mjesta, a to je diplomatija, što mu ide dobro", naveo je Vujović.

On smatra da bi najznačajnija poruka koju bi birači poslali izborom Lekića ta da je svaka vlast, pa i ona u Crnoj Gori, promjenljiva.

Galerija

Bonus video: