Husović: Monarhistička i jednovjerska obilježja u grbu CG treba mijenjati

Predsjednik BS smatra neophodnim da državna obilježja budu emotivno, suštinski i heraldički prihvatljiva za sve građane Crne Gore
86 pregleda 79 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2013. 12:29h

Monarhistička i jednovjerska obilježja u crnogorskom grbu nijesu primjerena građanskom i multivjerskom kakrakteru države i treba ih mijenjati, poručio je predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović, navodeći da državni simboli treba da budu prihvatljivi za sve.

On je rekao da se BS, prilikom donošenja Ustava, dogovorila sa svim partijama koje su podržale taj akt, da se državni simboli usaglase sa ustavnim opisom.

Husović je naveo da BS kao legalistička stranka postojeće državne simbole poštuje, ali da je, s obzirom na građanski karakter države, potrebna njihova izmjena, kroz dogovor u širem konsenzusu

“To znači da monarhistička i jednovjerska obilježja u grbu Crne Gore nijesu primjerena multivjerskom i građanskom karakteru države i treba ih mijenjati”, kazao je Husović u intervjuu agenciji MINA.

On smatra da proces promjene grba treba postići dogovorom u širem konsenzusu, jer je, kako je kazao, potrebno da ta obilježja, kao državni simboli budu i emotivno i suštinski, heraldički, prihvatljiva za sve građane.

“Smatramo da se u tim obilježjima moraju prepoznati svi narodi i vjere koje su gradile multietničku Crnu Goru.

Konkretno u ovom slučaju, građani islamske vjeroispovijesti koji su više od petine stanovništva Crne Gore, trebaju imati neko svoje obilježje koje će biti dio tog državnog grba-multivjerske i građanske države”, precizirao je Husović.

On je naveo da je to jedno od otvorenih pitanja i dodao da BS kao legalistička stranka postojeće simbole poštuje, ali da kroz dogovor traži njihovu izmjenu.

Husović: Izbjegavati politizaciju istorijskih događaja

Husović je podsjetio da je nedavno u Plavu organizovana kolektivna molitva (dženaza) za Bošnjake i Albance koji su na tom prostoru stradali prije sto godina i ocijenio da je potrebno da se “utvrdi objektivna naučna istina o tom zločinu”.

“Mislimo da to, kao naučna činjenica, treba postati i dio naših udžbenika istorije.

Dženaza koju smo obavili i izgradnja spomen obilježja najmanje je što se može uraditi u sjećanje na žrtve tog velikog, masovnog zločina nad Bošnjacima i Albancima”, rekao je on.

Prema riječima Husovića, kao i u svim drugim slučajevima, treba izbjegavati politizaciju tih događaja.

“Mislim da je dženaza koja je obavljana 5. marta bila dostojanstven čin i događaj vrijedan poštovanja, i da je protekla bez ikakvih političkih konotacija”, naveo je Husović.

Autonomna kampanja podrške Vujanoviću

On je podsjetio da je Glavni odbor BS donio odluku da ta stranka na izborima podrži Filipa Vujanovića, i kazao da će njeni predstavnici na terenu voditi autonomnu kampanju za njegovu podršku.

“Mislimo da ćemo tako, kroz komunikaciju sa članstvom, još bolje sagledati razmišljanja i očekivanja kako naših glasača, tako i građana uopšte”, kazao je Husović.

Upitan da li će predstavnici BS učestvovati na Vujanovićevom predizbornim mitinzima, Husović je rekao da će to biti u onoj mjeri u kojoj zajednički ocijenimo da je to važno.

“Na prvom promotivnom skupu u Baru govorio je potpredsjednik BS, Munib Ličina, koji je ujedno i predsjednik opštinskog odbora u tom gradu.

Vujanović je kandidat Demokratske partije socijalista, ali ima podršku, ne samo deklarativnu nego i suštinsku, svih manjinskih partija u vladajućoj koaliciji”, rekao je Husović.

Galerija

Bonus video: