DPS se OEBS-u žalio na "Dan"

Prema njihovim riječima,Dan je ušao u predsjedničku kampanju kao "ogoljeno svrstani medij"
73 pregleda 25 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Vuk Lajović
Filip Vujanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.03.2013. 16:00h

Izborni štab predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića uputio šefu Ograničene misije za posmatranje presjedničkih izbora OEBS/ODIHR Borisu Frlecu prigovor na pisanje dnevne novine Dan, kojim se ukazuje na, kako su naveli, višestruke zloupotrebe i neprofesionalizam tog medija.

U prigovoru upućenom Frlecu, navodi se da su glavni i odgovorni urednik Dan-a Mladen Milutinović i njegov pomoćnik Nikola Marković javno potpisali podršku predsjedničkoj kandidaturi Miodraga Lekića.

„Obzirom da je to njihovo lično pravo, nema osnova prigovoru u personalnoj ravni. Međutim, oni su to pravo profesionalno zloupotrijebili vodeći bezobzirnu kampanju protiv aktuelnog predsjednika Vujanovića“, kazali su iz izbornog štaba Vujanovića.

Prema njihovim riječima, time je Dan, ušao u predsjedničku kampanju kao „ogoljeno svrstani medij, koji dnevnim manipulacijama i ponižavajućim podmetanjem na vulgaran način podržava predsjedničku kampanju svog kandidata Lekića“.

U Vujanovićevom štabu smatraju da je Dan brutalno medijski zloupotrijebio oproštajnu posjetu iranskog ambasadora, što je obrazloženo u pismu koje je upućeno Milutinoviću.

U pismu Milutinoviću navodi da je Vujanović tokom kampanje rijetko reagovao zbog nekorektnog i neprofesionalnog medijskog izvještavanja kada je u pitanju praćenje njegovih državnih aktivnosti.

Iz Vujanovićevog štaba ukazali su Dan-u i da je napravljena je brutalna zloupotreba medija objavljivanjem da je na promociji predsjedničkog kandidata DPS-a govorila Lenka Renić, osuđena zbog prodaje narkotika

„U odnosu na Vaš medij je pokušavao da bude krajnje korektan i vjerujem da ni u jednoj prilici nije dao povoda Vašem prigovoru. Sada je zaista prinuđen, zaprepašćen Vašom nekorektnošću, da uputi reagovanje očekujući da ga objavite na prvoj strani, sa primjerenim naslovom, i u cjelini, kako ste po zakonu i obavezni“, ukazali su iz Vujanovićevog štaba.

Oni su ukazali na tekst objavljen 26. februara pod naslovom „Filip podržao nuklearni program“ , navodeći da je interpretirana vijest iranske novinske agencije FNA sa tendencioznom konstatacijom saopštenom u naslovu.

Kaže se da je tekst objavljen ne uvažavajući standarde novinarske etike, jer je neprimjereno provjerena vijest.

U pismu je ukazano da je umjesto kabineta predsjednika, prvo kontaktirano Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), a nakon doga i Ambasada SAD.

„Služba za informisanje javnosti Predsjednika ostvarila je neposredni kontakt sa Vašim novinarom Markom Vešovićem kome je objašnjeno da u oproštajnoj posjeti, krajnje kratkoj i kurtoaznoj, nije ni u jednom momentu bilo riječi o nuklearnom programu. Stav Predsjednika po tom pitanju je poznat i potpuno u skladu sa stavovima EU i NATO-a“, kaže se u pismu upućenom Dan-u.

Navodi se da je nakon toga, Danu dostavljen i pismeni akt MVPEI u kome se izričito tvrdi da je tema razgovora vjerno prenijeta u saopštenju na sajtu Predsjednika.

„Od nerezidentnog ambasadora Crne Gore u Iranu zatraženo je da uruči protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova Irana zbog tendencioznog naslova teksta Agencije FNA. Napominjemo, da su druge agencije, uključujući i iransku državnu, objavile korektnu informaciju“, ukazali su iz Vujanovićevog štaba.

Oni smatraju da je krajnji cilj teksta bio da nanesete štetu i državi i ukazali su da će obavijestiti Nezavisno samoregulatorno tijelo da bi ocijenili karakter stepen kršenja elementarnog pravila profesionalne etike lai i posmatračku misiju o političkom svrstavanju.

U pismu se ukazuje i na neadekvatno tretiranje krivičnog postupka protiv sina lidera Nove Srpske Demokratije, Andrije Mandića,

„Prenoseći besmislene i ničim osnovane sumnje njegovih roditelja, koji su nisko i beskrupulozno optužili predsjednika i njegovu suprugu da stoje iza tog postupka. Iako je svima, koji su racionalni i dobronamjerni, jasno da je to besmisleno, ovaj list je otvorio kampanju izjednačavajući bračni par Vujanović sa bračnim parom Čaušesku“, naveli su iz Vujanovićevog štaba.

Prema njihovim riječima, imajući u vidu da je bračni par Čaušesku ubijen u u Rumuniji, jasna je sramnost tog poređenja kao i činjenica da je Dan vodio kampanju pritiska na pravosudne organe, „zloupotrebljavajući i gnusno vrijeđajući predsjednika i njegovu suprugu“.

Iz Vujanovićevog štaba ukazali su Dan-u i da je napravljena je brutalna zloupotreba medija objavljivanjem da je na promociji predsjedničkog kandidata DPS-a govorila Lenka Renić, osuđena zbog prodaje narkotika.

„Objavljivanje podataka iz ličnog života nekog lica uz korišćenje medija predstavlja krivično djelo iznošenja ličnih i porodičnih prilika. U konkretnom slučaju radi se o mladoj ženi koja je završila dva fakulteta i koja je za događaj iz rane mladosti izdržala kaznu i izvukla vječnu opomenu“, kaže se u pismu.

I to je, kako je ocijenjeno, rađeno u interesu kampanje Lekića uz pokušaj da se diskredituje mlada žena, „ ne cijeneći ogromnu štetu kojoj joj personalno nanosi“.

Iz Vujanovićevog štaba kazali su da su odlučni da nastave da iznose primjedbe ukoliko Dan „i nadalje bude fabrikovao neistine i podmetanja, kršio zakon i elementarne standarde profesije, u cilju uticaja na izbore, shodno politički motivisanim uređivačkim prioritetima“.

Bonus video: