Popović lagao o izlasku iz koalicije, Rastoder o Fondu za manjine

Ono što će se desiti sredinom marta, prema obećanju predsjednika LP, trebalo je da se desi dva mjeseca ranije
71 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 13:32h

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović nije ispunio obećanje koje je dao krajem decembra prošle godine, da će istupiti iz vlasti ako se do polovine januara ne realizuje koalicioni sporazum postignut sa Demokratskom partijom socijalista, pokazuje Istinomjer.

“Vjerujem dа će se početi sа reаlizаcijom ovog sporаzumа, u svаkom slučаju orgаni pаrtije će polovinom jаnuаrа rаsprаvljаti o ovom problemu. Pаrtijskim orgаnimа morаmo sаopštiti stаv o tome dokle smo stigli u reаlizаciji sporаzumа, а Glаvni odbor odlučiće štа dаlje”, rekаo je Popović, dodаjući dа će podržаti sve što većinа odluči 26. decembra 2012. godine.

Kako je zvanično saopšteno iz Liberalne partije, sjednice Predsjedničkog kolegijuma (Predsjedništvo) a potom Glavnog odbora i Savjeta LP biće održane 16. marta 2013., i na njima će, pored ostalog, biti zauzet “stav o realizaciji predizbornog koalicionog sporazuma sa DPS-om na državnom nivou, potpisanog prije pola godine”.

Ono što će se desiti sredinom marta, prema obećanju predsjednika LP, trebalo je da se desi dva mjeseca ranije – do polovine januara ove godine, komentar je Istinomjera.

Rastoder govorio da se protiv Fonda za manjine vodi kampanja

Istinomjer je analizirao i izjavu bivšeg potpredsjednika Skupštine Crne Gore i bivšeg člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava koji je u avgustu prošle godine kazao da su ”optužbe na rad UO Fonda neosnovane i predstavljaju kampanju protiv te organizacije“.

"Nije mi jasno zašto se podigla tolika kampanja protiv rada Fonda, osim ako nije u pitanju neki kompleks. Mislim da je riječ o neosnovanoj kampanji, koja sigurno nema tolikog uporišta u argumentima koji se potežu”, rekao je Rastoder agenciji Mina.

“Nije prvi put da je nešto sporno kada je raspodjela novca u pitanju. Upravni odbor Fonda je radio dobro i maksimalno principijelno. Da li je moglo bolje, vjerovatno da jeste, ali nije prekršen zakon. Smatram da su optužbe neosnovane i da nema potrebe niti osnova za pominjanje tužbi. Da sam na mjestu onih koji upravljaju Fondom, pokrenuo bih kontra tužbe za ugrožavanje samostalnosti rada i ukupnog i pojedinačnog digniteta”, ocijenio je tada Rastoder.

Upravni sud je 5. februara 2013. godine ocijenio da je osnovana tužba nevladine organizacije Građanska alijansa iz Podgorice i poništio odluku o raspodjeli sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava iz 2012. godine.

“Ocjenjujući zakonitost osporene odluke, ovaj sud nalazi da je tuženi organ počinio bitnu povredu pravila pravnog postupka iz člana 226. stav 2. tačka 7. u vezi člana 203. Zakona o opštem upravnom postupku, jer njegova odluka ne sadrži obrazloženje iz kojeg treba da proizilazi utvrđeno činjenično stanje, dokaze na kojima se odluka zasniva i razloge koji su bili odlučni pri ocjeni dokaza”, navedeno je, pored ostalog, u obrazloženju presude.

Istionomjer ukazuje da to znači da Ispada da Rastoder nije govorio istinu kada je tvrdio da je Upravni odbor Fonda radio maksimalno principijelno i da nije prekršen zakon.

Lukšić istinito o Prevlaci

Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić je novinarima u Zagrebu, nakon razgovora sa hrvatskom koleginicom Vesnom Pusić, kazao da su zadovoljni načinom na koji se primjenjuje privremeni sporazum o Prevlaci.

Lukšić je kazao da je imao prilike da čuje spekulacije o tome da je privremeni sporazum ograničen vremenski što, kako je naglasio, nije tačno.

"Privremeni sporazum, dakle, nije ograničen nikakvim rokom, i to značajno relaksira ukupnu situaciju”, rekao je Lukšić.

U Čl. 1 Protokola između Vlade Republike Hrvatske i Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije o privremenom režimu uz južnu granicu između dviju država, potpisanom 10. decembra 2002, piše: “Stranke protokola ovim Protokolom uspostavljaju privremeni režim na području uz južnu granicu između dviju država koji će važiti do sklapanja ugovora o granici između stranaka protokola, o čemu će stranke protokola nastaviti pregovore u dobroj vjeri”.

U Čl. 2 ovoga Protokola piše: “Stranke protokola suglasne su da odredbe Protokola i njegovih aneksa, kao i njegova provedba, ni na koji način ne prejudiciraju razgraničenje između dviju država”.

U izjavi Vlade Republike Hrvatske uz Odluku o priznanju Republike Crne Gore kao nezavisne i suverene države, koju je potpisao tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader, pored ostalog piše:

“Vlada Republike Hrvatske u okolnostima neovisnosti Crne Gore očekuje dijalog o okončanju privremenog režima uspostavljenog Protokolom između Vlade Republike Hrvatske i Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije o privremenom režimu uz južnu granicu između dviju država od 10. prosinca 2002. godine, te ističe da posebnu pozornost pridaje poštivanju nepovredivosti državne granice u skladu s mišljenjem Badinterove komisije i naglašava potrebu za utvrđivanjem zajedničke državne granice na kopnu, odnosno razgraničenje na moru, u skladu sa međunarodnim pravom.”

Lukšić je, dakle, govorio istinu u citiranoj izjavi, zaključuje Istinomjer.

Galerija

Bonus video: