Pejović: Ne žurimo kroz pregovore, šverc cigareta je fenomen 90-ih

"Mi smo trenutno jedina zemlja koja slijedi put Hrvatske", rekao je Pejović i dodao da bi Podgorica voljela da i drugi to čine
9 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2013. 11:49h

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Pejović ističe da je Podgorici uzor Hrvatska i da ne želi da žuri kroz pregovarački proces.

Pejović navodi da je za uspeh Crne Gore važan dalji napredak regiona.

"Iskustvo Hrvatske od šest godina pregovora nam je uzor. Ne želimo da jurimo kroz proces pregovora, a i članice EU ne žele nikakav novi teret, već potpuno spremnu novu članicu", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Pejović je kazao da je Crna Gora u pojedinim oblastima već ostvarila veliki napredak, jer je sa prilagođavanjem zakonodavstva počela još mnogo ranije.

Reforma pravosuđa počela je, kako je podsjetio, još 2005..

"Naravno, naš uspjeh će zavisiti i od čitavog regiona, odnosno kako će dalje ići sa Srbijom, Makedonijom, Albanijom, kao i kako će stvari odvijati u EU", ocenio je Pejović.

On je ukazao da je Crna Gora trenutno jedina u regionu koja je ispunila kriterijume za početak pregovora, nema otvorena politička pitanja sa susedima, privredno stanje je stabilno i pored krize, kao i politička situacija.

"Mi smo trenutno jedina zemlja koja slijedi put Hrvatske", rekao je Pejović i dodao da bi Podgorica voljela da i drugi to čine.

Vezano za najavu da će škakljiva poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe, borbu protiv organizovanog kriminala i ljudska prava biti otvorena još ove godine, on je kazao da će biti inicirano 12 akcionih planova - tri za poglavlje 23 i 10 za poglavlje 24.

Akcioni planovi su jedna osnova za dalji nadzor, objasnio je Pejović.

Na kritiku vezanu za imenovanje sudija i tužioca on je istakao da ne postoji "recept kako to činiti ispravno", te da članice imaju različita pravila.

"Mi analiziramo modele i želimo da učimo iz grešaka. Model treba da odgovara našoj zemlji, a sudije i tužioci treba da se osjećaju nezavisnim, a kriterijumi izbora i proces imenovanja moraju biti transparentni", poručio je Pejović.

Dalje je, u vezi kritike civilnog društva da pravosuđe nije nezavisno jer zbog političkih pritisaka vladajuće partije, naglasio da se velike agende ne mogu brzo reformisati kao male, dodajući da trenutno postoji mnoštvo paralelnih aktivnosti, koje treba za par godina da vode ka rezultatima, koji će razuvjeriti članice Unije.

Na konstataciju da je Europol izradio poseban izvještaj o Crnoj Gori, kao i da to znači da je EU zabrinuta, Pejović je kazao da je Savjet ministara to zatražio, i da je čitav region pod posebnim nadzorom.

"Što se investicija iz organizovanog kriminala tiče, moramo pojačati kontrole finansijskih transakcija. Već smo uveli mehanizme kako banke moraju podnijeti izvještaje. Šverc cigareta smatram fenomenom 90-tih godina", naglasio je on.

Galerija

Bonus video: