Jednopartijski sistem se vratio u Andrijevicu

Na juče održanim lokalnim izborima izašlo je 2.086 birača, što je oko 52 od ukupno upisanog tijela od 4.238 birača
177 pregleda 10 komentar(a)
Andrijevica izbori, Foto: Tufik Softić
Andrijevica izbori, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 10.03.2013. 11:31h

Koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) na jučerašnjim izborima u Andrijevici osvojila je 28 od ukupno 31 odborničkog mjesta u lokalnim parlamentu, u uslovima bojkota najjačih opozicionih subjekata - Socijalističke narodne partije i Demokratkog fronta.

Od preostalih mandata, dva je osvojila izborna lista ”Zajedno za Vasojeviće”, a jedan Pozitivna Crna Gora, pokazuju preliminarni rezultati Opštinske izborne komisije (OIK) Andrijevica.

Prema tim rezultatima, za koaliciju “Za evropsku Andrijevicu” glasalo je 87,7 odsto ili 1.868 birača, što je 17 glasova manje u odnosu na parlamentarne izbore održane 14. oktobra.

Za koalicionu listu “Zajedno za Vasojevića – Vujica Mitrović – Narodna stranka – Stranka srpskih radikala“ glasalo je 135 građana Andrijevice.

Za Pozitivnu su glasala 83 birača, što je duplo više nego na parlamentarnim izborima u oktobru kada je ovu partiju podržao 41 birač.

Na juče održanim lokalnim izborima izašlo je 2.086 birača, što je oko 52 od ukupno upisanog tijela od 4.238 birača koji su juče mogli glasati na 23 biračka mjesta.

Na parlamentarnim izborima u oktobru u Andrijevici je izašlo 3.283 od 4.242 birača, odnosno oko 77 odsto.

Tada je za DF glasalo 369 birača, dok je SNP-u podršku dalo 855 birača.

Mašović: Nisu izašli jer su znali da bi izgubili

Nosilac liste Za evropsku Andrijevicu Srđan Mašović kazao je da je ovo sjajna i još ubjedljivija pobjeda nego na parlamentarnim izborima.

“Prostom matematikom se dolazi do računice da bi SNP i Novoj jedva ostalo 25 odsto birača, što znači da bi još ubjedljivije izgubili. Oni su to znali i zato nijesu izašli na izbore”, rekao je Mašović.

Nosilac liste “Za Vasojeviće” Čedo Jelić kazao je “Vijestima” da su apsolutno zadovoljni sa dva odbornička mjesta “zbog toga što će se našim učešćem u parlamentu čuti glas opozicije i glas Vasojevića”.

Ta koalicija prvi put izlazi na izbore u Andrijevici i iz opozicije su stizale optužbe da iza njenog formiranja stoji DPS kako bi imao makar jednog konkurenta u slučaju da su sve opozicione partije bojkotovale izbore.

Lekić: Zadovoljni smo

Prva na listi Pozitivne Svetlana Lekić kazala je sinoć “Vijestima” da mogu biti zadovoljni zbog činjenice da su duplirali rezulat u odnosu na parlametarne izbore: ”Naš cilj je bio da uđemo u parlament s obzirom na to da su se naše opozicione kolege odlučile za bojkot”.

Predsjednik Opštinskog odbora SNP-a Goran Stojanović rekao je da “rezultati i sve ono što se dešavalo sa ovim izborima potvrđuju opravdanost bojkota”.

On je kazao da je DPS “i pored neviđene torture i pritisaka na glasače osvojio manje nego na parlamentarnim izborima”.

Predsjednik OIK Andrijevica Ranko Vukićević objasnio je ranije juče da SNP i DF nijesu dali predstavnike u izbornoj komisiji, tako da nju čine četiri člana DPS-a i tri pridružena člana koji su predstavnici lista koje učestvuju na izborima.

On je, međutim, kazao da SNP i DF imaju predstavnike na biračkim mjestima.

Na lokalnim izborima koji su održani 23. maja 2010. godine učestvovalli su DPS, SDP i široka koalicija „Bolja Andrijevica – Bolja Crna Gora“, koju su predvodili SNP, Nova i PzP.

Tada je povjerenje DPS-u dalo 1.647, SDP-u 129, a opozicionoj koaliciji, na čijem je čelu bio SNP, 1.628 glasača.

Zbog toga je SDP, koja je tada nastupala samostalno i osvojila jedno odborničko mjesto, došla u poziciju da odlučuje o vlasti u Andrijevici, jer su DPS i SNP dobili po 15 mandata.

Dvoipogodišnja politička kriza počela je kada se odbornik SDP-a Veselin Radenović neočekivano priklonio koaliciji „Bolja Crna Gora“, tako da je SNP sa partnerima zadržao lokalnu vlast. Radenović je isključen iz SDP-a, ali je zadržao odbornički mandat. Kasnije je odbornik PzP-a Uroš Čukić, koji je mandat dobio unutar koalicije Bolja Crna Gora, prešao u DPS nakon čega je ova partija u junu 2011. na sjednicama SO u restoranu hotela „Komovi“, preuzela vlast.

SNP od tada bije pravne bitke kod Upravnog suda koji je neposrednio uoči predaje izbornih lista odlučio da je odluka o skraćenju mandata Skupštine legitimna, uprkos dvije prethodne odluke o nelegalnoj većini i nelegalo izabranom rukovodstvu parlamenta koje je i predložilo skraćenje mandata.

Bonus video: