Đukanović: Crnu Goru niko neće skrenuti s EU puta

Đukanović je ocijenio da je usvajanjem stotina ideja i preporuka koji nevladinog sektora, Crna Gora pokazala da je otvorena za sve dobre inicijative i ideje civilnog društva
141 pregleda 19 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 29.06.2018. 18:21h

Crnu Goru niko i ništa neće skrenuti sa puta evropskih integracija, poručio je predsjednik države Milo Đukanović, navodeći da su primjetne namjere u stvaranju percepcije da Crna Gora možda i ne želi ostvarenje evropskog cilja.

Đukanović je na regionalnoj konvenciji o EU integracijama Zapadnog Balkana, koju je organizovao Evropski pokret u Crnoj Gori sa partnerima, kazao da je EU prirodni ambijent za cijeli Zapadni Balkan.

„Zbog toga je potrebno objedinjavanje svih naših resursa, partija na vlasti i opozicije, i javnih institucija i civilnog društva, s ciljem da se pravila i standardi Evropske unije što prije implementiraju u našim zemljama“, ocijenio je Đukanović.

On smatra da se samo takvim zajedništvom može doći do rezultata na brži i efikasniji način.

„Mi u Crnoj Gori smo toga odavno svjesni. Pokazali smo to i 2013. kada smo zajedno sa opozicijom usaglasili reformu ustavnog sistema. Otvoreni smo za saradnju sa svim društvenim subjektima da reforme dovedemo do kraja. Zato je izuzetno važno prisustvo civilnog društva u svim segmentima rada naših javnih institucija“, kazao je Đukanović.

On je rekao da politika otvorenosti nije samo deklarativna.

Đukanović je ocijenio da je usvajanjem stotina ideja i preporuka koji nevladinog sektora, Crna Gora pokazala da je otvorena za sve dobre inicijative i ideje civilnog društva, bilo da dolaze iz nevladinih organizacija, sindikata, akademskih krugova ili medija.

On je rekao da, kao što to nije moguće ni u evropskim demokratskim društvima, ni u Crnoj Gori nema razumijevanja za namjeru „pojedinih nevladinih organizacija da pod tim imenom djeluju kao parapolitičke organizacije, da nelegitimno učestvuju u vršenju vlasti, preuzimajući ulogu državnih institucija, najčešće u cilju ostvarivanja svojih materijalnih, političkih i drugih interesa“.

„Za njih, kao i za njihove mentore, poruka je jedna: u Podgorici, isto kao i u Berlinu, Briselu, ili Ljubljani, ili bilo kom drugom evropskom gradu, vlast se osvaja na izborima“, poručio je Đukanović.

On je rekao da su istovremeno, za ogromnu, autentičnu većinu u civilnom sektoru, koja rad vlasti sagledava na kritički, argumentovan i principijelan način, vrata bila i uvijek će biti otvorena.

„Jer to je svuda i uvijek bila uloga civilnog društva - da ukaže na probleme, i da pozove na njihovo zajedničko rješavanje. To je posebno važno za zemlje nevelikih kadrovskih potencijala kao što je Crna Gora“, rekao je Đukanović.

On je kazao da ga je za današnje učešće dodatno inspirisao naziv završne konferencije: „Zapadni Balkan i Evropska unija – kuda idemo odavde?“.

„Sazrelo je vrijeme da užurbano, ali promišljeno i ozbiljno, počnemo da radimo na traženju odgovora na ovo pitanje“, kazao je Đukanović.

Đukanović je pozdravio uslovni datum za otpočinjanje pregovora sa Makedonijom i Albanijom.

„Ali bilo bi daleko bolje da su ti pregovori počeli danas. Znamo to iz našeg iskustva. Jer, sve reforme na kojima EU insistira, sprovode se mnogo kvalitetnije i efikasnije kroz pregovarački proces, u saradnji sa EU partnerima“, ocijenio je Đukanović.

On smatra da bi zbog toga bilo dobro u što skorijem vremenu započeti formalne pregovore sa svim zemljama Zapadnog Balkana.

„Crna Gora smatra da bi se u pregovaračkom procesu svih naših zemalja razvio takmičarski duh i uz istovremenu razmjenu iskustava dodatno podstakao proces integracije. U tome i jeste esencija ideje evropskog ujedinjenja u cjelini“, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da je strah od posljedica dugo trajućih kriza i od neizvjesnosti, kao i posustalost vizije ujedinjenja u jednom broju zemalja članica EU snaži politike nenaklonjene daljem dinamičnom proširenju Unije, što po mom viđenju aktuelno i dugoročno limitira njenu konkurentnost na globalnoj sceni.

„Sve evropske države moraju hrabrije i odlučnije da krenu u rješavanje aktuelnih problema sa kojima se suočavaju. Isto važi i za institucije Evropske unije“, rekao je Đukanović.

On je kazao da i iz određenih političkih centara ima pokušaja prenaglašavanja postojećih problema, ili vještačkog kreiranja novih, kako bi se stvorila percepcija da Crna Gora možda i ne želi ostvarenje evropskog cilja, s namjerom da se naša zemlja usporava ili čak blokira na daljem putu ka članstvu u EU.

„Želimo da poručimo da nas niko i ništa neće skrenuti sa evropskog puta. Ti centri, strukture ili pojedinci očigledno ne shvataju ili brzo zaboravljaju događaje iz ranije ili skorije istorije ovog regiona“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je mala Crna Gora i u mnogo težim uslovima znala da opstane na evropskom kursu, često držeći u svojim rukama ključ za rješavanje problema od regionalnog značaja.

„Svima bi i danas moralo biti jasno: onaj ko usporava Crnu Goru, usporiće, možda i zaustaviti evropeizaciju Zapadnog Balkana“, poručio je Đukanović.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Kristijan Poša, rekao je da stabilnost Zapadnog Balkana ne dolazi sama po sebi. Kako je naveo, zemlje regiona su shvatile da je EU garant mira i stabilnosti. „EU predstavlja mogućnost ekonomskog rast ai životnog standarda, ali i sistem vrijednosti. EU ne može bitipotpuna bez Zapadnog Balkana“, kazao je Poša. Šef crnogorske diplomatija, Srđan Darmanović, smatra da EU mora da promoviše i podrži pridruživanje Zapadnog Balkana na što pozitiviniji način.

„Ne želimo ništa džabe, ne želimo da budemo nagrađni, da nas prihvate samo zbog geopoliitčkih razloga. Ipak sve to treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja. To je zajendički posao. EU i Crna Gora su zajedno u ovoj priči“, rekao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je lider u evroskim integracijama, ali je i zainteresovana da cijeli Zapadni Balkan ide u istom pravcu.

"Zainteresovani smo i da se zadrži princip regate. Oni koji su rade bolje treab i brže da napreduju, al ne treba zaboraviti ostale", poručio je Darmanović.

Bivša premijerka Hrvatske, Jadranka Kosor, rekla je da EU nije savršena, niti idelana.

„Ali je najbolje što imamo na ovom kontinentu“, rekla je Kosor napominjući da je Hravstka imala najteže i najduže pregovore, ali da je od pet godina članstva u EU imala koristi.

Ona je kazala da, kada je ona bila na čelu Vlade, niko u EU nije bio posebno zainteresovan da Hrvatska završi pregovore.

„EU je ponovo opterećena velikim prioblemima na koje se ne nalazi pravo rješenje, porije svega migrnatsku krizu. Nema zajedničkog odgovora ni na mnoga druga pitanja“, rekla je Kosor.

Prema njenim riječima, za mir i stabilnost, kao jedne od vrijednosti mir, je posebno da Crna Gora pstane što prije članioce EU.

Kosor je podsjetila da je kao predsjendica Vlade, ako izraz potpore, Saboru predložila Deklaraciju da ni jedno neriješeno bilaterlano pitanje njeće stavljati kao prepreku sovjim susjedima za nastavak pregovora i ulazak u EU.

Bonus video: