poruka iz REJKJAVIKa

Pregovarač Islanda gost Vlade i UDG: Za pregovore bitan i Fejsbuk

Island u procesu pregovaranja, kazao je Johaneson, posebno vodi računa o poštovanju principa transparentnosti, otvorenosti i radi na povećanju informisanja građana
0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.03.2013. 17:01h

Crna Gora još ne može da slijedi islandski model pristupanja Evropskoj uniji jer ta zemlja sa oko 320 hiljada stanovnika skoro u potpunosti ima usklađenu pravnu tekovinu sa evropskom. Ipak, njena iskustva u procesu pregovaranja bi mogla značajno koristiti Crnoj Gori i otvoriti prostor za uspješnu saradnju.

To je ocijenjeno na predavanju “Proces pristupanja Islanda EU - stanje stvari” koje su u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Univerziteta Donja Gorica održali glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Pejović i Islanda Stefan Haukur Johaneson.

Govoreći o procesu pristupanja EU, islandski pregovarač je naglasio da je u decembru 2012. ta zemlja imala 27 otvorenih i 11 zatvorenih pregovaračkih poglavlja. On je kazao i da su među ključnim pitanjima i izazovi ove zemlje koja je od 1994. godine članica Evropske ekonomske oblasti ribarstvo, poljoprivreda, monetarna i regionalna pitanja.

Island u procesu pregovaranja, kazao je Johaneson, posebno vodi računa o poštovanju principa transparentnosti, otvorenosti i radi na povećanju informisanja građana.

Tako na posebnom sajtu kancelarija pregovarača objavljuje detaljne informacije o procesu pregovaranja sa EU, uključujući i izvještaje o skriningu za svako pregovaračko poglavlje i pregovaračke pozicije.

“I uloga društvenih mreža u ovom procesu je izuzetno značajna”, kazao je Johaneson, pokazujući prisutnima svoj profil na društvenoj mreži Fejsbuk.

Na predavanju su pored studenata UDG-a prisustvovali članovi radnih grupa za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore EU.