Drobnič raportira o „Snimku” u Briselu?

Štefan File je prethodne sedmice kazao da EK “očekuje da vlasti u potpunosti istraže sve navode” iz afere “Snimak”
10 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.03.2013. 09:36h

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič nije sinoć želio ni da potvrdi, ali ni da demantuje spekulacije da je pozvan u Brisel kako bi sa evropskim zvaničnicima ragovarao o aferi “Snimak”.

Branimir Gvozdenović, najavljuje da će članovi DPS-a do septembra dobiti otpremnine preko Fonda rada

“To ne mogu ni da potvrdim, ni da demantujem”, kazao je Drobnič “Vijestima” koje sinoć nijesu uspjele da provjere tačnost ove informacije ni u kabinetu Štefana Filea, iako nije isključeno da se prvi čovjek EU u Crnoj Gori može sastati i sa predstavnicima članica EU.

File je prethodne sedmice kazao da EK “očekuje da vlasti u potpunosti istraže sve navode” iz afere “Snimak” i da će u kontekstu predsjednički izbora nastaviti da “pomno prate” ovo pitanje.

Članovi predsjedništva DF-a prekjuče su pozvali institucije EU da u okviru pregovora u poglavljima 23 i 24, zahtijevaju hitnu reakciju vrhovnog državnog tužioca da se otvori sveobuhvatna i efikasna istraga povodom afere “Snimak”.

Milan Knežević, Andrija Mandić i Nebojša Medojević, obratili su se pismom Drobniču zbog toga što DPS “brutalno zloupotrebljava” državne resurse u partijske svrhe.

List “Dan” je prekjuče objavio da je Predsjedništvo DPS-a planiralo na sjednici, uoči parlamentarnih izbora, da se otpremnine bivšim radnicima preko Fonda rada isplaćuju isključivo članovima te stranke, za šta će se novac obezbijediti dijelom i od Evropske investicione banke.

DPS je saopštio da je objavljivanje snimaka učvrstilo njene aktiviste, simpatizere, glasače i sve građane u uvjerenju da ta partija vodi računa o svim njihovim interesima

O tome, kako prenosi “Dan”, svjedoči audio snimak sa sjednice, na kojoj tadašnji politički direktor stranke, Branimir Gvozdenović, najavljuje da će članovi DPS-a do septembra dobiti otpremnine preko Fonda rada.

“Ozbiljna su očekivanja od Fonda rada. I to će biti jedan posebni sastanak koji ćemo imati sa Fondom rada, kako da se ubrzaju određene aktivnosti, nešto iz raspoloživog fonda, a nešto iz Fonda koji će se realizovati preko projekta Evropske investicione banke”, naveo je, prema pisanju “Dana” Gvozdenović.

Na drugoj strani, DPS je saopštio da je objavljivanje snimaka učvrstilo njene aktiviste, simpatizere, glasače i sve građane u uvjerenju da ta partija vodi računa o svim njihovim interesima i potrebama.

Član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Janko Vučinić najavio je da će zatražiti hitno kontrolna saslušanja

Portparol DPS-a Časlav Vešović je kazao da se obično mediji trude da naplate politički marketing, ali su očito neki od njih, naviknuti da budu pamfleti opozicionih partija, stekli potrebe da nekoga besplatno reklamiraju.

Akcija za ljudska prava predložila je da skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode svoj plan aktivnosti za 2013. godinu dopuni tako što će jednu sjednicu što prije posvetiti ocjeni uloge državnog tužilaštva u zaštiti ljudskih prava.

U pismu predsjedniku Odbora Halilu Dukoviću, podsjetili su da je EK u izvještaju o napretku Crne Gore za 2012. godinu iznijela ocjenu da je ”uloga državnog tužilaštva u zaštiti ljudskih prava ograničena”, te da ta zabrinjavajuća ocjena stoji i dalje, posebno povodom afere ”Snimak”, ali i drugih još nedjelotvorno istraženih slučajeva kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori - posebno nasilja u odnosu na novinare i slučajeva zlostavljanja i mučenja od strane državnih službenika.

Član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Janko Vučinić najavio je da će zatražiti hitno kontrolna saslušanja direktora Fonda rada i ministra rada i socijalnog staranja Kemala Đečevića i Suada Numanovića.

Bonus video: