Traže da svaka godina na birou ide u radni staž

Na sajtu Vlade objavljena e-peticija motivisana aferom “Snimak”, kojom se traži odšteta zbog diskriminacije
91 pregleda 10 komentar(a)
e-peticija, Foto: Screenshot
e-peticija, Foto: Screenshot
Ažurirano: 06.03.2013. 08:14h

Afera “Snimak” izgleda da je bila povod za elektronsku peticiju, koja je postavljana i na sajtu Vlade, a kojom se predlaže da nezaposlenima svaka godina provedena na birou rada računa u radni staž, kao odšteta “zbog audio snimkom dokazane diskriminacije”.

Peticija pod nazivom “Penzijsko osiguranje i nadoknada štete nezaposlenima”, postavljena je na sajt 27. februara i zasad ima svega sedam potpisnika.

“Tražim da se svim nezaposlenima, svaka godina provedena na evidenciji biroa za zapošljavanje prizna kao da su regularno radili i da im se uvrsti u radni staž uz plaćanje penzijskog osiguranja. Nezaposlenost je teška i nosi sa sobom brojne probleme. Tako da je neophodno da se nezaposlenima plati nadoknada za svaku godinu izgubljenu na birou i odšteta zbog audio snimkom dokazane diskriminacije”, navodi se u tekstu peticije.

Da li takva vrsta peticije spada u kategoriju “uvredljive, šaljive ili besmislene zahtjeve” ili “materijale koji se odnose na političke partije”, koji se, kako stoji na portalu, neće tretirati ili je shvaćena ozbiljno kao i sve ostale peticije, “Vijesti” su pitale u Vladi.

“Sve peticije koje ispune pravila za podnošenje, koja su jasno naznačena na portalu, postaju dostupne za glasanje, bez obzira da li sadrže kritički intonirane konstatacije”, kazao je ”Vijestima” šef Vladinog Biroa za odnose sa javnošću Vuk Vujnović.

On je dodao da je “Glas građana” prvi servis ove vrste u širem regionu koji omogućava građanima ne samo da učestvuju u kreiranju javnih politika, već i da budu pokretači tog procesa.

Glas građana je portal na kome svaki punoljetni državljanin Crne Gore ili stranac sa stalnim nastanjenjem može podnijeti ili glasati za elektronsku peticiju koja se odnosi na neku od oblasti rada Vlade. Svaka peticija koja u roku od 60 dana dobije podršku najmanje 6.000 građana biće od nadležnog ministarstva pretočena u formalnu inicijativu i podnijeta Vladi na razmatranje.

Glas građana je portal na kome svaki punoljetni državljanin Crne Gore ili stranac sa stalnim nastanjenjem može podnijeti ili glasati za elektronsku peticiju

Vujnović je podsjetio da je do sada izglasana jedna peticija, na osnovu koje Vlada planira izgradnju šest novih vrtića u Crnoj Gori. Peticiju je pokrenula NVO “Roditelji”, a Vujnović je kazao da je javna participacija dvosmjeran proces, koji zahtijeva inicijativnost i značajno angažovanje građana i civilnog sektora.

Tokom četiri i po mjeseca od pokretanja servisa Glas građana, prema podacima Generalnog sekretarijata, ukupno je podneseno 45 peticija, a za 19, koje su ispunile uslove da budu dostupne za glasanje, ukupno je do sada potpisalo 9.500 građana.

Trenutno je na portalu aktivno pet peticija. Najviše glasova (321), zasad, ima peticija sa zahtjevom da ime Policijske akademije u Danilovgradu nosi ime Slavoljuba Slavka Šćekića, zatim peticija o rješavanju stambenih pitanja namještenika u organima uprave (62), peticija za rekonstrukciju doma kulture "Marko Mašanović" na Gornjem Ceklinu , i peticija za raspisivanje državnog referenduma za ponovno uvođenje instituta smrtne kazne za učinioce najtežih krivičnih djela (13).

Bonus video: