Otvorena prilika da još jedna zemlja postane članica EU

„Pravo je vrijeme za hrabru odluku koja istinski otvara put ka uspješnoj integraciji šest zemalja i 18 miliona građana koji žive na Zapadnom Balkanu“, poručeno je u pismo koje je objavio portal European Western Balkans
100 pregleda 5 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Reuters
Evropski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2018. 16:21h

Evropski parlamentarci i izvjestioci i predsjednici delegacija za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, njih 11, poslali su otvoreno pismo liderima Evropske unije u kome traže da se na samitu EU, koji je počeo danas, premijeri i predsjednici država članica dogovore o odlučnim koracima u okviru politike proširenja. Poručuju da EU mora da ostane pouzdan partner i ne smije da razočara zemlje Zapadnog Balkana.

Otvoreno pismo su predsjedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku i EU liderima pred samit koji se održava u Briselu uputili Tanja Fajon, Knut Fleckenstein, Eduard Kukan, Monica Macovei, David Martin, Alojz Peterle, Tonino Picula, Cristian Dan Preda, Igor Šoltes, Charles Tannock I Ivo Vajgl.

„Pravo je vrijeme za hrabru odluku koja istinski otvara put ka uspješnoj integraciji šest zemalja i 18 miliona građana koji žive na Zapadnom Balkanu“, poručeno je u pismo koje je objavio portal European Western Balkans.

Parlamentarci i izvjestioci su podsjetili na postizanje sporazuma o imenu između Grčke i Makedonije čime je, kako su ocijenili, otvorena prilika da se dovede još jedna zemlja Zapadnog Balkana u okrilje Unije i tako posadi “sjeme mira i prosperiteta u čitavom regionu Jugoistočne Evrope”.

„Izbor da se živi u miru i prosperitetu, gdje vladaju vladavina prava i efikasne demokratske institucije, ujedinjuje građane svih šest zemalja na Zapadnom Balkanu: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije“, navodi se u pismu.

Oni pozivaju šefove država i vlada Evropske unije da shvate da se takva prilika pruža jednom u životu, a da je ljudima sa Zapadnog Balkana potreban jasan znak da Unija podržava njihove napore za izgradnju modernih država, sa jakim i nezavisnim institucijama, održivim ekonomijama i solidarnim društvima.

Oni upozoravaju na postojanje „nekoliko regionalnih i globalnih sila“ koje imaju politički i finansijski interes za ometanje evropskih ambicija svih šest partnera sa Zapadnog Balkana i poručuju da se to ne smije dogoditi.

„Pozivamo evropske lidere da pokažu svoju jasnu posvećenost evropskoj perspektivi cijelog regiona tako što će se saglasiti oko otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom na predstojećem Evropskom savjetu 28. i 29. juna. U tekućim pregovorima o pristupanju sa Crnom Gorom i Srbijom trebalo bi otvoriti nova poglavlja“, navodi se u pismu.

Oni traže i viznu liberalizaciju za Kosovo i da reformski napori Bosne i Hercegovine budu nagrađeni u zavisnosti od ishoda i nakon opštih izbora 7. oktobra.

“Budućnost Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji, vladavini prava, demokratiji, socijalnoj pravdi i inovativnoj snazi otvorenog društva. Temeljni i ambiciozni pregovori o putu prema članstvu u EU pružaju najsnažnije moguće jemstvo da će građani šest zemalja u ne tako dalekoj budućnosti uživati u ovim koristima. Evropa ih ne smije razočarati”, zaključeno je u pismu.

Bonus video: