Kovačević: Moramo na ulice, to je jedini odgovor na aferu "Snimak"

Opozicija može da bira između demokratizacije ili pristanka na fašizaciju države
33 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 13:44h

Napuštanje parlamenta i ulični protesti jedini je efikasan odgovor na odbijanje nadležnih institucija da sankcionišu aktere afere Snimak, izjavio je profesor Filip Kovačević.

Nakon navoda Tužilaštva da nema elemenata krivičnog dijela u snimcima funkcionera DPS-a, smatra Kovačević, opozicija može da bira između demokratizacije ili pristanka na fašizaciju države.

Kovačević upozorava da unutrašnja reforma sistema nije imala uspjeha, zbog čega treba promišljeno pristupiti vaninstitucionalnim aktivnostima “koje nikada nisu bez velike doze rizika”.

“Mislim da je prošlogodišnja nenasilna tzv. žuta revolucija, ukazala kojim putem se može doći do političkih promjena ako postoji udružena volja i znanje svih nerežimskih aktera. Taj put sada treba nastaviti. Demokratske političke promjene se ne mogu teledirigovati iz fotelja, jer mafija će se potruditi da ne ostavi bilo kakav lagani izlaz iz nevolja u koji nas je dovela”, tvrdi Kovačević.

Opozicija ni sada nije mogla ništa da uradi iz Skupštine

Na pitanje da li bi bojkotom opozicija ostavila prostor vlasti da nastavi sa nezakonitostima bez straha od parlamentarne kontrole, Kovačević je upozorio da prisustvo opozicije u skupštinskim klupama to ni do sada nije sprečavalo.

On je podsjetio da opoziciji ne polazi za rukom ni da progura svoje predloge zakona u parlamentu. Opozicija time, prema njegovom mišljenju, pristaje da igra ulogu epizodista da bi vladajuća koalicija za EU “režirala film o postojanju političkog pluralizma i demokratije”.

“Priznajem da nema lakih rješenja i da uvijek postoji mogućnost poraza. Ipak, ni Cezar nije znao što ga čeka, ali je ipak odlučio da pređe Rubikon. Sve je stvar volje i organizacije”.

Međunarodna zajednica brine o svojim interesima

Kovačević smatra da je crnogorsko društvo dovoljno zrelo za demokratske promjene, odbacujući mogućnost da se međunarodna zajednica usprotivi uličnim protestima ili bojkotu institucija.

Kovačević ističe dan međunarodna zajednica nije “odbor za etiku”, već je čine predstavnici država koje imaju svoje geopolitičke interese.

“Što se tiče Crne Gore, ključna stvar za interese stranaca je politička i ekonomska stabilnost.

Na nerežimskim snagama je da pokažu da nastavak despotije Mila Đukanovića i DPS-a suštinski i fatalno ugrožavaju i jedno i drugo, a da sa druge strane postoji kredibilna i progresivna alternativa”, tvrdi on.

Galerija

Bonus video: