DOBRO UPRAVLJANJE

Pejović: Crna Gora se po transparentnosti ne može porediti sa Islandom

“Možemo se porediti sa zemljama bivše Jugoslavije, ne sa zemljom koja je dugo godina pridruženi član evropske ekonomske oblasti"
66 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 15:16h

Državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Pejović smatra da se Crna Gora po pitanju transparentnosti ne može porediti sa Islandom jer ta zemlja u pristupanju EU potpuno drugačija.

“Možemo se porediti sa zemljama bivše Jugoslavije, ne sa zemljom koja je dugo godina pridruženi član evropske ekonomske oblasti i skoro u potpunosti usklađena sa pravnom tekovinom EU. Crna Gora, Turska i Island koje trenutno pregovaraju su potpuno različite”, pojasnio je Pejović na konferenciji “Dobro upravljanje” koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT), kao završnu aktivnost projekta Dobra uprava – bolje institucije (DURBIN).

Za razliku od Crne Gore, Vlada Islanda je samostalno donijela odluku o objavljivanju svih dokumenta iz procesa integracija i na svom sajtu objavila izvještaje o skriningu za svako poglavlje, kao i pregovaračke pozicije.

Upitan da li to što se Crna Gora ne može porediti sa Islandom znači da Vlada neće prevesti i objaviti izvještaje o skriningu, Pejović je kazao: “Trenutno se prevode tri izvještaja za poglavlja 23, 24 i 25, i da će oni biti objavljeni na sajtu Ministarstva vanjskih poslova. U momentu kad ih je Evropska komisija (EK) objavila kao otvoren dokument, mi smo u prilici da uradimo to isto”.

Pejović sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori

To će, dodao je, omogućiti svima koji žele da pročitaju šta to EK piše o Crnoj Gori u pojedinim oblastima: “Ja bih zaista želio da se ta dokumenta čitaju, i da ne bude kao kad smo prevodili upitnik i postavljali ogromna dokumenta na sajt, a da onda nemamo nikakve reakcije”.

Trenutno stanje nije prihvatljivo

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica pojasnio je da su, u toku projekta, postavili indikatore otvorenosti, odgovornosti i reformskih kapaciteta države, te da državne institucije te parametre polovično ispunjavaju.

Koprivica je kazao da je jasno da trenutno stanje nije prihvatljivo, i da kvalitet rada institucija na tim pitanjima zavisi od personalnog stava prvog menadžera, a ne od organizovane, koordinirane i osmišljene akcije države: “Kako drugačije objasniti da, na primjer, Ministarstvo finansija itekako vodi računa o ovim pitanjima, a druga ministarstva ne”.

Nakon što je CDT objavio rezultate monitoringa koji pokazuju da postoji velika razlika u primjeni principa dobrog upravljanja u različitim ministarstvima i organima uprave, Pejović je, kaže, ušao na sajt MVPEI da provjeri da li je sve to tačno.

“Možda bi, da smo znali da će se mjeriti ova učinkovitost, na nekim stvarima poradili”, rekao je on uz pojašnjenje da ne bi “nešto sakrili, nego bi unaprijedili način komunikacije, predstavljanja stvari, i načina rada u tom resoru”.

Iz ugla novog poslanika, Ana Ponoš iz Pozitivne Crne Gore je govoreći o otvorenom parlamentu kazala da ta institucija ne odiše slobodnim duhom i otvorenošću, dok poslanici glasaju partijski. “U cilju bolje transparentnosti voljela bih da vidi spisak poslanika koji koriste službene automobile”, kazala je Ponoš.

Stalni koordinator UNDP za Crnu Goru, Rastislav Vrbenski, kazao je da je Vlada ostvarila napredak u smislu otvorenosti i transparentnosti, ali da od političke volje zavisi da li će ili ne nastaviti da primjenjuje ove prioritete, dok je američka amabasadorka u Crnoj Gori Su Kej Braun kazala je da se proces koji vodi do veće transparentnosti nikad ne završava, te da je nerealno je očekivati da država može automatski da zadovolji sve potrebe.

Zainteresovani građani i učesnici su CDT konferenciju mogli pratiti i na društvenoj mreži Tviter, pod hashtagom #ggcg

Galerija