Opet se krše Poslovnik i Ustav: Ni SNP nije mogao da predstavi svoje predloge zakona

Prošle sedmice nijesu održana zasijedanja na zahtjev Pozitivne Crne Gore i Demokratskog fronta
2 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2013. 13:07h

Socijalistička narodna partija danas nije imala priliku da u Skupštini obrazloži svoj paket ekonomskih mjera sadržanih u 13 zakona, jer je vladajuća većina odlučila da ne izglasa taj dnevni red.

To je treći put u posljednjih sedam dana da vladajuća većina odbija predloge opozicije.

Prošle sedmice nijesu održana zasijedanja na zahtjev Pozitivne Crne Gore i Demokratskog fronta.

Opozicija smatra da u sva tri slučaja da nije potrebno da se glasa o dnevnom redu, jer se radi o vanrednom zasijedanju, i da je glasanje o dnevnom redu u tom slučaju protivno i Poslovniku i Ustavu.

Shodno Poslovniku Skupštine (član 128), podnosilac zahtjeva za vanredno zasijedanje određuje dan održavanja i dnevni red sjednice. Tako piše u tom članu Poslovnika, kao i da će "Skupštinu sazvati predsjednik sa dnevnim redom naznačenim u zahtjevu za vanredno zasijedanje".

Redovno zasijedanje podrazumijeva da se glasa o dnevnom redu.

Predlozi SNP

SNP je predloge pripremila u cilju poboljšanja socio-ekonomskog ambijenta i životnog standarda građana. Na dnevnom redu su trebalo da se nađu i Predlog izmjena i dopuna zakona o isplati deviznih sredstava građana kod Dafiment i Jugoskandik banke, koji predviđa da se novac isplaćuje po depozitu, a dati su i novi rokovi za zahtjeve građana kako bi svi mogli da se prijave za povraćaj.SNP je predložila i ukidanje Zakona o taksama, jer je, kako smatraju u toj partiji, neustavno definisan. U 13 predloga zakona SNP-a su i izmjene i dopune zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, državnoj revizorskoj insitituciji i kontroli državne pomoći, Predlog zakona o zaštiti državnih interesa u elektroenergetskom sektoru Crne Gore i o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru. Iz SNP-a su predložili izmjene i dopune Zakona o tajnosti podataka, profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Fondu rada, kao i izmjene Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, besplatnoj pravnoj pomoći i izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Bonus video: