U Kneževićevoj partiji uplaćivali novac na račun i nakon izbora

Revizori dali pozitivno mišljenje na godišnji izvještaj DNP-a i negativno na reviziju pravilnosti
57 pregleda 2 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.06.2018. 05:51h

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Demokratske narodne partije (DNP) za prošlu godinu i negativno na reviziju pravilnosti. Iz DRI su saopštili da partija Milana Kneževića nije realno planirala prihode i rashode za prošlu godinu.

“Revizijom je utvrđeno da je DNP sa računa za redovno poslovanje prenio 56 hiljada eura na izborni račun Demokratskog fronta. Prenos je obavljen shodno odlukama Predsjedništva DNP-a za potrebe finansiranja troškova izborne kampanje za parlamentarne izbore održane 16. oktobra 2016. godine“, navodi se u izvještaju.

Podsjećajući da je novac uplaćivan od 9. januara do 7. aprila prošle godine, nakon proglašenja konačnih rezultata izbora, u DRI su kazali da su uplate obavljene suprotno odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Revizijom je utvrđeno da je DNP, po osnovu ugovora o djelu, isplatio 80 hiljada eura naknada izvršiocima angažovanim za obavljanje administrativno-tehničkih i poslova obezbjeđenja, usluga marketinga, istraživanja javnog mnjenja, knjigovodstvenih poslova, konsultantskih usluga, poslova organizacije kulturnih manifestacija, priprema materijala za sjednice Glavnog odbora, poslove stručno-političkog saradnika i usluge prevoza i održavanja higijene”, ističe se u izvještaju.

Državni revizori su pojasnili da su naknade isplaćene za 31 osobu, kao i da je isplaćeno od 100 do 7.200 eura po osobi za period od mjeseca do godinu.

“Partija je trebalo da angažuje izvršioce ugovorom o radu, a ne ugovorom o djelu, jer navedeni poslovi po prirodi i opisu spadaju u poslove iz redovne djelatnosti partije“, navodi se u izvještaju i ističe da prilikom zapošljavanja DNP nije prijavio slobodna radna mjesta Zavodu za zapošljavanje.

Bonus video: