Saslušaće Konjevića i Ivanović zbog prisluškivanja novinara i opozicije

Članovi Odbora su izglasali i da se organizuje posebna sjednica na kojoj bi se razmatrala bezbjedonosna situacija u Crnoj Gori
60 pregleda 2 komentar(a)
Odbor za bezbjednost, Foto: Boris Pejović
Odbor za bezbjednost, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.02.2013. 12:24h

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu prihvatio je predlog Demokratskog fronta da se povodom prisluškivanja novinara i opozicije organizuje kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i specijalne tužiteljke za organizovani kriminal Đurđine Ivanović.

Kako prenosi TV Vijesti Odbor razmatra mogućnost i da njegovi članovi ove sedmice posjete Odsjek za posebne provjere u Upravi policije.

Članovi Odbora su izglasali i da se organizuje posebna sjednica na kojoj bi se razmatrala bezbjedonosna situacija u Crnoj Gori, ali i detalji u vezi sa bezbjednošću u Baru, a zbog ubistva braće Gojačanin, te višestrukog hapšenja Rajka i Pavića Škerovića.

"Cilja naš jeste da saslušanjem Konjevića i Ivanović dobijemo informacije da li je istina to što se u medijima piše, ko je tražio i da li je tražio da se utvrde mjere tajnog nadzora, da li je to odobreno i da li je bilo zloupotreba", rekao je Predrag Bulatović iz Demokratskog fronta

Tajni podaci da budu dostupni Odboru za antikorupciju

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu predložili su danas parlamentu da usvoji predlog da se članovima Odbora za antikorupciju, bez prethodne dozvole, omogući pristup tajnim podacima.

Izmjene zakona o tajnim podacima inicirao je poslanički klub Socijalističke narodne partije (SNP).

Ocijenjeno je da članovi Odbora za antikorupciju ne mogu uspješno obavljati poslove ukoliko im nije dozvoljen pristup tajnim podacima.

"Smatramo da postoje svi razlozi da se i članovima Odbora za antikorupciju, jednako kao članovima Odbora za bezbjednost i odbranu i anketnog odbora za parlamentarnu kontrolu, dozvoli pristup tajnim podacima, bez prethodne dozvole za to", kaže se u obrazloženju zahtjeva.

Poslanici SNP-a podsjećaju da je Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju na sastanku u Briselu krajem prošle godine usvojio Deklaraciju i Preporuke u kojima poziva na dodatne izmjene Zakona o tajnim podacima kako bi Odbor za antikorupciju efikasno djelovao.

Bonus video: