Provjerite kako se bogate borci protiv kriminala i korupcije

SDP traži uvođenje imovinskih kartona zaposlenih u policji
68 pregleda 13 komentar(a)
Borislav Banović, Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Borislav Banović, Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2013. 18:30h

Socijaldemokratska partija (SDP) tražiće od Ministarstva unutrašnjih poslova da vodi imovinske kartone službenika zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako bi se spriječilo njihovo nezakonito bogaćenje. Dopunom Zakona o unutrašnjim poslovima, koje je SDP dostavio crnogorskom parlamentu, predlaže se da sadržaj i način kontrole imovinskog kartona odredi ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

“Ministarstvo vodi evidenciju imovine policijskih službenika. Sadržaj, način kontrole imovinskog kartona i zvanje policijskih službenika za koje se vodi evidencija imovine propisuje ministar”, navodi se u dopunama zakona u koje su “Vijesti” imale uvid.

Predlagač zakona Borislav Banović smatra da bi se usvajanjem dopuna zakona spriječile zloupotrebe u policiji i ispunila očekivanja Evropske unije u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dopunama zakona, koje su uz Banovića potpisali i Rifat Rastoder, Džavid Šabović i Mićo Orlandić, predviđena je obaveza obaveza vođenja evidencije imovine službenika koji rade na poslovima uspostavljanja vladavine prava.

Da se vidi ko se nezakonito bogati

Predstavnik SDP-a u Odboru za bezbjednost i odbranu tvrdi da bi se time utvrdili eventualni slučajevi nezakonitog bogaćenja u policiji.

“Imovina državnih službenika, a prije svega policijskih službenika čiji je posao borba protiv kriminala, ne smije ostavljati sumnje da se neko obogatio u vremenu koje zahtijeva akciju protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ova antikoruptivna mjera će omogućiti lakše prepoznavanje devijacija u službama koje su direktno zadužene za borbu protiv kriminala i zaštitu bezbjednosti i imovine građana i obezbijediti rast povjerenja javnosti u njihov rad”, smatra Banović.

Predlagač navodi i da je jačanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala jedna od najznačajnijih aktivnosti koje Crna Gora treba da preduzme na putu evropskih integracija, zbog čega je potrebno dodatno unaprijediti zakonski okvir za borbu protiv korupcije.

“Posebna kontrola ovlašćenih policijskih službenika koji rade na zaštiti bezbjednosti i imovine građana je antikorupcijska mjera koja će olakšati prepoznavanje problema i povećati povjerenje javnosti u organe koji su direktno zaduženi za borbu protiv kriminala”, navodi se u obrazloženju.

Male plate, a vrijedne nekretnine

Banović je podsjetio da je kontrola imovine državnih službenika predviđena Planom aktivnosti za ispunjavanje preporuka iz izvještaja EK o napretku Crne Gore za 2012, i da je na to kao problem ukazano u izvještaju iz Brisela. U planu za ispunjavanje prepruka EK Vlada je najavila donošenje podzakonskih akata na Zakon o državnim službenicima i namještenicima, kako bi se sprovela kontrola njihove imovine.

Vođenje imovinskih kartona službenika zaduženih za borbu protiv kriminala prije dvije godine uvela je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) dok je na njenom čelu bio Vladan Joković.

Bivši šef Agencije to prihvatio na insistiranje članova opozicije u Odboru za bezbjednost, koji su tražili da mu službenici, uz ostalu dokumentaciju, ubuduće dostavljaju i svoje imovinske kartone koji su samo za internu upotrebu. Opozicionari su tada primijetili da neki od zaposlenih u Agenciji, i pored malih plata, imaju vrijedne nekretnine, navodeći da se mora kontrolisati na koji su je način stekli.

Bonus video: