Đukanović: Odgovorno se posvetiti pitanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti

Đukanović je podsjetio na duge istorijske i bogate odnose između Crne Gore i Svete Stolice
163 pregleda 5 komentar(a)
Milo Đukanović, Pjetro Parolini, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović, Pjetro Parolini, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 27.06.2018. 16:39h

Crna Gora je opredijeljena da se sa pažnjom i odgovornošću posveti pitanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti, čuvajući stabilnost, multikonfesionalni i multikulturalni karakter države, poručio je predsjednik Milo Đukanović u razgovoru sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, priredio radni ručak za Parolina, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je ocijenio da je Crna Gora počastvovana prvom posjetom predstavnika Svete Stolice na tako visokom nivou, i da je taj čin potvrda izuzetno dobrih međusobnih odnosa.

"Iskazao je visoko poštovanje Crne Gore prema moralnoj i duhovnoj ulozi Svete Stolice u njenoj misiji rješavanja otvorenih pitanja na globalnoj sceni, kao i posebno poštovanje za ulogu pape Franja u očuvanju mira, stabilnosti i zaštiti ljudskih prava", kaže se u saopštenju.

Đukanović je podsjetio na duge istorijske i bogate odnose između Crne Gore i Svete Stolice.

"Iskazujući spremnost državne politike da na tim temeljima nastavi dalje unapređenje odnosa, kroz dalji dinamični dijalog na najvišem nivou i primjenu Temeljnog Sporazuma između Crne Gore i Svete Stolice i potvrdu odluke da se u najskorijoj budućnosti otvori nuncijatura u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju.

Navodi se da je u tom kontekstu, Đukanović pozdravio mogućnost posjete pape Franja Crnoj Gori u bliskoj budućnosti.

Đukanović je zahvalio Parolinu na spremnosti Svete Stolice da bogatstvo svoje arhive koje se tiče crnogorske istorije, podijeli sa Crnom Gorom, što će predstavljati značajnu podršku istraživanju bliže i dalje prošlosti naše zemlje

"Potvrdio je i opredijeljenost države da se sa pažnjom i odgovornošću posveti pitanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti, čuvajući stabilnost, multikonfesionalni i multikulturalni karakter Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Parolin sa uvažavanjem je govorio o dugoj tradiciji odnosa Crne Gore i Svete stolice, kao i o multietničnosti savremene Crne Gore i harmoniji različitosti koja predstavlja njenu snagu.

Ističe se da je Parolin posebno odao priznanje i ukazao na značajnu ulogu Crne Gore u očuvanju i daljem snaženju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da Zapadni Balkan treba da jača istinske društvene vrijednosti, prevazilaženjem podjela i promovisanjem evropskih vrijednosti i standarda.

"Parolin izrazio je nadu da će Predsjednik biti u mogućnosti da uskoro posjeti Svetu Stolicu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: