Plenković nije pitao za Prevlaku

U Ministarstvu vanjskih poslova tvrde da nije bilo zvanične inicijative iz Zagreba
67 pregleda 2 komentar(a)
Andrej Plenković, Foto: Beta-AP
Andrej Plenković, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.06.2018. 16:12h

U crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova tvrde da ih Vlada Hrvatske nije obavijestila o inicijativi za dogovor oko Prevlake, iako u zvaničnom Zagrebu navode da su tražili dijalog o tom pitanju.

“Ministarstvo vanjskih poslova nije obaviješteno od Vlade Republike Hrvatske o predlogu za trajno rješenje pitanja Prevlake”, odgovorili su “Vijestima” na pitanje da li je resor koji vodi Srđan Darmanović dobio zvanično obavještenje o spremnosti za otvaranje procesa dogovora o trajnom rješenju pitanja Prevlake.

Iz Vlade Andreja Plenkovića su sredinom juna za hrvatske medije kazali da je Hrvatska spremna na bilateralni dogovor sa Crnom Gorom oko pitanja Prevlake. Podsjećajući da je Zagreb 2006. donio odluku o priznanju Crne Gore kao suverene i nezavisne države, iz hrvatske Vlade su tada kazali i da je uz odluku o priznanju donesena i izjava “prema kojoj se očekuje dijalog u cilju pronalaženja trajnog rješenja”. Prostor spornog poluostrva funkcioniše na osnovu Privremenog sporazuma o Prevlaci od 2002. godine, a dvije vlade su se u to vrijeme dogovorile da otvore proces dogovora o trajnom rješenju, jer u članu 2 sporazuma stoji da odredbe protokola ni na koji način ne prejudiciraju razgraničenje između dvije države. Dok su iz Evropske unije poručili da je pitanje razgraničenja jedan od važnih uslova za učlanjenje država Zapadnog Balkana u EU,

Darmanović je kazao da Crna Gora nema posebnog razloga da žuri sa rješavanjem ovog pitanja.

“Ali smo sasvim otvoreni da počnemo zajednički da ga rješavamo. Mi smo u regionu navikli da nam rješenja donose drugi, ali mislim da zemlje poput Hrvatske i Crne Gore to mogu same da urade. Ako to ne budemo mogli da donesemo zajedno, slijedi nam međunarodna arbitraža”, kazao je tada Darmanović.

Bonus video: