Herceg Novi: SNP traži ostavke odbornika DPS-a

Predlog da Vrhovno državno tužilaštvo preispita postojanje krivičnih djela protiv izbornih prava u kampanji za lokalne izbore usvojen je jednoglasno
126 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2013. 19:31h

Herceg Novi - Aktuelna afera objavljivanja fono snimaka sa sjednice glavnog odbora DPS-a bila je povod vladajućoj koaliciji u Herceg Novom da na početku jučerašnjeg zasjedanja Skupštine opštine zatraži da se prihvati njihova inicijativa za preispitivanje kršenja izbornih prava na lokalnim izborima u aprilu prošle godine.

“Prije tih izbora, DPS je u Herceg Novi doveo narkomane, narko-dilere i kriminalce da im vode kampanju i vrše pritisak na građane, zaposlene u javnim preduzećima i odbornike”, rekao je odbornik SNP-a Obrad Gojković.

On je optužio predsjednika hercegnovskog DPS-a Zorana Bošnjaka da je vršio pritisak na direktore javnih preduzeća da utiču na zaposlene da glasuju za DPS.

“Jedan od dokaza izbornih malverzacija je i priznanje Daliborke Pejović, koordinatorke DPS-a na izborima u Herceg Novom, o brisanju 580 birača koji nijesu glasači ove partije”, kazao je Gojković.

On je podsjetio i na aferu kupovine ličnih karata pred lokalne izbore u Herceg Novom i da glavni akter ni dan-danas nije dostupan organima gonjenja, iako ga, kako je rekao, “građani viđaju da kao taksista dolazi u Herceg Novi”.

Gojković je pozvao odbornike DPS-a da zbog afere fono snimka podnesu ostavke.

Odbornik DPS-a Andrija Radman odbacio je, kako je kazao, “insinuacije SNP-a kao neistinite, jer nijesu procesuirane, niti dokazane”, predloživši da lokalna Skupština skrati mandate i zakaže nove parlamentarne izbore.

Skupština je većinom glasova osudila “sve aktivnosti učinjene u cilju povrede prava glasanja i slobodnog opredjeljenja pri glasanju”.

Radman smatra da je zaključak protivustavan jer “nijedan državni organ nije utvrdio da je bilo povrede procesa glasanja”.

Predlog da Vrhovno državno tužilaštvo preispita postojanje krivičnih djela protiv izbornih prava u kampanji za lokalne izbore, u svijetlu novootkrivenih činjenica objavljenim u fono zapisima sa sjednica organa DPS-a i pokrene odgovarajući postupak, usvojen je jednoglasno.

Zaključci će biti dostavljeni vrhovnoj državnoj tužiteljki, predsjednici Vrhovnog suda i delegaciji EU u Crnoj Gori.

Na sjednici nije prihvaćen predlog odbornika DPS-a da se raspusti lokalni parlament i raspišu novi izbori.

Inicijativa o ukidanju naplate parkinga nije prošla

Građanska inicijativa kojom se traži ukidanje naplate parking mjesta na ulicama, te stavljanje van snage svih odluka predsjednika Opštine Dejana Mandića i SO o osnivanju, radu iupravljanju JP “Parking servis” i svih odluka o parkiralištima na teritoriji grada, koju je pokrenula Fejsbuk grupa prezadovoljnih građana sa 2.500 potpisa, nije usvojena.

Lidija Leovac, koja je govorila u ime građana koji su pokrenuli inicijativu, tvrdi da je osnivanje agencije, a potom JP „Parking servis“ nelegitimno i da je cijeli koncept protivustavan. Odbornici SNP-a i predsjednik Opštine Dejan Mandić demantovali su takve ocjene, objašnjavajući da je sa početkom rada “Parking servisa” uveden red na ulicama Herceg Novog koje su prije toga bile na ivici saobraćajnog kolapsa, naročito u vrijeme turističke sezone.

Odbornici DPS-a su podržali inicijativu, uvjereni da se problem saobraćaja ne rješava parkinzima, nego boljim radom komunalne policije, ali i izgradnjom parkinga i parking garaža u gradu. Protiv građanske inicijative bila je većina odbornika, a nije prihvaćen ni zaključak odbornika DPS-a da SO donese nacrt plana parkiranja na ulicama.

Galerija

Bonus video: