Konjević: Htio sam predložiti Jokovića, ali se on sam povukao

Merdović nije ispunjavao proceduru za konkurs, dok prema mišljenju Konjevića, Ulama i Radenović ne bi odgovorila toj funkciji
15 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2013. 17:24h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da Vladan Joković nije izabran na mjesto direktora Uprave policije (UP) jer ga je u pisanoj formi obavijestio da zbog svih medijskih natpisa u prethodnom periodu povlači kadidaturu.

"Joković smatra da bi njegovo dalje ostajanje kao kandidata i rad na tom mjestu mogao da produkuju atmosferu koja ne bi bila dobra za rad UP. Da me nije pismeno obavijestio da odustaje moja odluka bi bila da ga imenuje za direktora UP zato što bi profesionalnim angažmanom mogao da odgvori toj funkciji", kazao je Konjević nakon sjednice Vlade.

Na pitanje "Vijesti" da li Joković nije imenovan na tu poziciju zbog toga što ne postoji dogovr unutar DPS-a čiji je kandiat i zbog toga što se strane diplomate protive njegom imenovanju zbog afere sa prisluškivanjima, Konjević je ponovio da je jedini razlog pismeno obrazloženje Jokovića.

Vladan Joković, Foto: Boris Pejović

"Morao sam ispoštovati njegov zahtjev", odgvorio je Konjević.

Odgovarajući na pitanje da li je kao ministar bio upoznat sa negodovanjima stranih diplomata koje su upućene Vladi, Konjević je kazao "da niko nije kontaktirao MUP da bi iskazao bilo kakvu vrstu rezerve, kako su mediji interpretirali, prema bilo kom kadidatu":

"Normalno da to niko nije iskazao jer su ovo pitnaja u nadležnosti držanvi organa Crne Gore. Znam da je saradnja Jokovica dok je bio na čelu ANB -a sa svim partnerskim službama bila adekvatna", naglasio je Konjević.

On je dodao da kandidat Radivoje Merdović nije ispunio uslove konkursa jer nije potpisao izjavu da nije član nijedne poltičke partije, dok druga dva kadidata Zoran Ulama i Radoš Radenović, prema procjeni ministra ne bi odgovorila toj funkciji.

"Obavijestio sa predsjedniak Vlade da smatram da njih dvojica ne mogu na valjan način da odgovore tom mjestu i danas su se stekli uslovi da predložimo novog vršioca dužnosti Slavka Stojanovića za tu poziciju do završetka nove konkursne procedure. Odluka za njegovo imenovanje je bila jednoglasna, a ja ću danas donijeti odluku o raspisivanju novg konkursa", objasnio je Konjević

Dodao je da vjeruje da će Stojanović tu ulogu valjano obavljati jer je cijeli radni vijek proveo u sistemu bezbjednosti i polciji.

Konjević se zahvalio odlazećem prvom čovjeku UP Božidaru Vuksanoviću na saradnji koju su imali od trenutka kad je on imenovan za ministra, te da ga nije predložio za v.d. UP jer je Vuksanović ranije saopštio da iz ličnih razloga nije zainteresovan za tu poziciju.

Na pitanje šta će biti sa Vuksanovićem, Konjević je rekao da to treba pitati ili njega ili nekog drugog ministra.

Galerija

Bonus video: