Pejović više ne mora da krije šta piše Brisel

EK objavila izvještaje o skriningu za Crnu Goru za tri poglavlja, primjer Islanda pokazuje kako rade odgovorne i otvorene vlade
79 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2013. 20:11h

Iako je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Pejović kazao da Vlada ne može objaviti izvještaje o skriningu za pregovaračka poglavlja jer nijesu vlasništvo Crne Gore već Evropske unije (EU), primjer Islanda pokazuje suprotno.

Mala ostrvska zemlja pristupne pregovore otvorila je godinu dana prije Crne Gore, a islandsko Ministarstvo vanjskih poslova je napravilo poseban sajt na kojem redovno objavljuje sva dokumenta iz Brisela, uključujući izvještaj EK o skriningu za svako pregovaračko poglavlje.

Izvještaji o skrinigu predstavljaju dokumente u kojima je dat stepen usklađenosti nacionalnog sa zakonodavstvom Evropske unije (EU) i sadrže preporuke za dalje korake koje države kandidatkinje moraju preduzeti da bi zatvorile poglavlja.

Iz predstavništva Islanda u Briselu "Vijestima" je objašnjeno da je Vlada te zemlje na početku pristupnih pregovora odlučila da osigura maksimalnu transparentnost.

Na sajtu EK objavljeni su izvještaji o skriningu za Crnu Goru za poglavlja 23, 24, i 25

Međutim, Pejović je prošle sedmice kazao da izvještaji o skriningu za pojedina poglavlje nijesu vlasništvo Crne Gore, već da pripadaju EU.

“Izvještaji o skriningu za pojedina poglavlja nijesu vlasništvo Crne Gore nego pripadaju Evropskoj uniji. To je dokument koji treba da objavi Savjet Evropske unije kad dođe vrijeme za to”, kazao je Pejović nedavno gostujući u emisiji “Euritmija” na Televiziji Vijesti.

Na to je šef delegacije EU Mitja Drobnič kazao da jedan dio tih izvještaja neće ni biti javan jer sadrži ocjene zemalja država članica o tom procesu.

“Ali sam siguran da će kad dođe vrijeme ti dokumenti biti javni, objavljeni... Kad se oni usvoje, biće objavljeni, a to je u toku ove godine”, kazao je Drobnič.

“Vijesti” su u petak kontaktirale delegaciju EU u Crnoj Gori kako bi dobile precizan stav EK o ovom pitanju. Portparol Delegacije EU Dragan Mugoša kazao je da za to moraju konsultovati Brisel i da će odgovor dostaviti u toku ove sedmice.

Na sajtu EK u međuvremenu su objavljeni izvještaji o skriningu za Crnu Goru za poglavlja 23, 24, i 25. Na sajtu EK ne piše vrijeme kada su dokumenti objavljeni, ali se može utvrditi da je posljednja izmjena na sajtu juče napravljena.

Na sajtu EK juče nijesu bili postavljeni izvještaja o skriningu za Island.

Bonus video: