Ako tužilaštvo ne reaguje na aferu "Snimak", opozicija će razmotriti bojkot izbora

Lideri opozicije kazali su da državnim organima prepuštaju da narednih dana reaguju na aferu sa audio snimcima i daju konkretne rezultate
107 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2013. 19:43h

U slučaju da državno tužilaštvo ne reaguje na objavljene audio snimke sa sjednica organa Demokratske partije socijalista (DPS) opozicija će razmotriti i mogućnost bojkota izbora.

Lideri parlamentarnih opozicionih partija kazali su da državnim, organima ostavljaju mogućnost da narednih dana reaguju na aferu sa audio snimcima i daju konkretne rezultate.

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović je kazao da je bojkot jedan od mogućih odgovora na nereagovanje nadležnih organa.

“Razgovarali smo o borbi u institucijama sistema, određenim sjednicama na koje bi pozvali tužioca, parlamentarnim istragama a nijesmo isključili ni mogućnost bojkota.

Mi smo cijenili da državnim istitucijama treba ostaviti rok, naravno ne previše dug”, kazao je Pajović.

“Izborni procesi gube svoj smisao sa ovakvim nedemokratskim ponašanjem vlasti. Javnost je svjedok da danas ne fali ni volje i dokaza ukoliko postoji volje da državne institucije rade svoj posao”

On je rekao da je kazao da se Tužilaštvo ne može pravdati tvrdnjama da nemaju dokaza, navodeći da se snimljeni dokazi o zloupotrebi državnih resursa do sada nijesu pojavljivali u javnosti.

Tu činjenicu, smatra on, Tužilaštvo ne smije ignoristi.

“Radi se o klasičnom napadu na ustav i ovo ne ostavlja dilemu na neregularnost na parlamentarne izbore.

Izborni procesi gube svoj smisao sa ovakvim nedemokratskim ponašanjem vlasti.

Javnost je svjedok da danas ne fali ni volje i dokaza ukoliko postoji volje da državne institucije rade svoj posao”, kazao je Pajović.

Lekić: Dovedena u pitanje legitimnost izbora, parlamentarne većine, Vlade

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić rekao je da afera sa audio snimicima neće trajati kratko, poručujući da opozicija neće dozvoliti da se ona “po oprobanim receptima zatrpa nekom drugom”.

On je kazao da je nakon objavljenih snimaka dovedena u pitanje legitimnost izbora, parlamentarne većine i Vlade.

"Mi nećemo određivati rok nadležnima. Oni treba da rade svoj posao, jer je ovdje napadnut član 2 Ustava u kojem se zabranjuje sputavanje narodne volje"

“Očekujemo reakciju nadležnih organa i izoštren pogled međunarodnog faktora. Ovo će trajati kao tema sa svim posljedicama koje će se desiti”, kazao je on.

Lekić je rekao da je napadnut Ustav i da očekuje da ga odbrane oni kojima je to nadležnost.

Na primjedbu da bi izlaskom na izbore i nakon dokaza o političkim zloupotrebama prihvatio da uđe u unaprijed izgubljenu trku, Lekić je kazao da to još nije razmatrao.

“Sve ćemo elemente analiziorati i donijeti adekvatnu odluku. Mi nećemo određivati rok nadležnima.

Oni treba da rade svoj posao, jer je ovdje napadnut član 2 Ustava u kojem se zabranjuje sputavanje narodne volje”.

Damjanović: Partije koje daju legitimitet vlasti da se odrede prema aferi

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović je pozvao manjinske stranke da se odrede prema objavljenim snimicima, podsjećajući da su oni dali legitimitet vlasti.

“Treba jasno da kažu da li podržavaju političko zapošljavanje na način kako je to potvrđeno konkretnim dokazima.

Treba imati u vidu da je Crna Gora članica Savjeta Evrope i da smo pod njihovim monitoringom i da ćemo sa njima definisati može li se i na koji način ovdje ulaziti u političke borbe”, kazao je on, navodeći da u SNP-u imaju loše iskustvo kod pritužbi Tužilaštvu na političke zloupitrebe.

Galerija

Bonus video: