Parlamentarni izbori u organizaciji DPS-a izgubili su svaki smisao

Grupa građana javno je apelovala povodom objavljenih dokaza o izbornim manipulacijama DPS-a
66 pregleda 18 komentar(a)
Milo Đukanović, DPS, Cetinje, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, DPS, Cetinje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.02.2013. 14:58h

Snimci sa sjednica Glavnog odbora i drugih organa Demokratske partije socijalista (DPS), objavljeni u dnevnom listu “Dan”, još jedan su nedvosmisleni dokaz da izbori u Crnoj Gori nijesu bili ni demokratski ni slobodni. Ova autentična svjedočastva potvrđuju opravdanost brojnih sumnji da ranija kršenja izbornih pravila nijesu bila izolovani slučajevi, već sistemski mehanizam kojim se DPS tj. bivši Savez komunista, održao na vlasti u prethodne 23 godine, navodi se u javnom apelu grupe građana povodom objavljenih dokaza o izbornim manipulacijama DPS-a, kojeg potpisuju Milan Popović, Đorđije Blažić, Balša Brković, Ervina Dabižinović, Blagoje Grahovac, Željko Ivanović, Esad Kočan, Veseljko Koprivica, Ljupka Kovačević, Filip Kovačević, Nikola Marković, Dejan Mijović, Vasilije Miličković, Mladen Milutinović, Miodrag Perović, Milenko Popović, Žarko Rakčević, Miodrag Rašović i Milka Tadić Mijović.

Oni u apelu navode da "izlaganja čelnika DPS-a na partijskim sastancima kojima su prisustvovali najviši državni i lokalni funkcioneri dokazuju ne samo manipulacije kojima se poništava načelo izražavanja slobodne volje građana na izborima, već i da se na najgrublji način ruši ustavni poredak države".

Drobnič o snimcima DPS-a: Delegacija EU prati događaje u Crnoj Gori >>>

Audio snimak: DPS izborna strategija - jedan zaposlen, četiri glasa >>>

"Nakon ovakvih dokaza, parlamentarni izbori u organizaciji DPS-a izgubili su svaki smisao, a vlast konstituisana na osnovu njih izgubila je svaki legitimitet. Crna Gora zaslužuje da prvi put u svojoj istoriji organizuje slobodne izbore, na kojima će odlučivati volja birača, a ne monopol i mač Demokratske partije socijalista", navode potpisnici.

Oni su uputili poziv demokratskoj javnosti, nevladinim organizacijama, nezavisnim medijima, opozicionim partijama i slobodnim pojedincima da se udruže radi odbrane dostojanstva, ustavnog poretka i prava na slobodno izjašnjavanje.

Poziv je upućen i vrhovnom državnom tužilaštvu da hitno pokrene istragu povodom snimaka sa sjednica Glavnog odbora i drugih organa DPS, izlaganja pojedinih učesnika koji govore o zloupotrebi javnih resursa, kupovini glasova, nezakonitom zapošljavanju, manipulacijama direktora, brisanju nepodobnih birača iz spiskova, i na osnovu njih pokrene krivični postupak protiv vrha DPS-a zbog rušenja ustavnog poretka zemlje, diskriminacije građana i kršenja prava na slobodu izbora.

Apelom je upućen poziv i SDP-u i partijama manjina da ne učestvuju u rušenju Ustava i zakona zajedno sa DPS-om, već da što prije napuste aktuelnu vladu i da se, zajedno sa opozicijom i drugim demokratskim snagama, udruže radi formiranja tehničke vlade koja bi organizovala prve slobodne izbore u Crnoj Gori.

Pozvane su i međunarodne institucije i vlade, prije svega Evropska Unija i OEBS, koji je, navodi se u apelu, "očito pogrešno proglasio prošlogodišnje izbore demokratskim, da temeljno razmotre posljednje događaje i da pomognu demokratsku tranziciju Crne Gore".

Bonus video: