Medojević: Zabranite DPS, ukinite politički aparthejd

Medojević je dostavio inicijativu da se pred Ustavnim sudom pokrene procedura za zabranu rada DPS-a, zbog masovnog kršenja ljudskih prava
70 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2013. 12:02h

Član Predsjedništva Demokratskog fronta i lider PzP-a Nebojša Medojević dostavio je ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću, ministru ljudskih i manjinskih prava Suadu Numanoviću i zaštitniku ludskih prava Šućku Bakoviću inicijativu da se pred Ustavnim sudom pokrene procedura za zabranu rada Demokratske partije socijalista, zbog masovnog kršenja ljudskih prava.

Kako piše "dan", Medojević je inicijativu obrazložio ocjenom da DPS u kontinuitetu, preko ovlašćenih predstavnika, a na osnovu ranije usvojenih partijekih dokumenata, odluka i instrukcija, masovno diskriminiše veliki broj građana Crne Gore zbog njihovog političkog opredjeljenja.

"Imajući u vidu materijalne dokaze koji predstavljaju osnovanu i dokumentovanu sumnju da politička partija DPS, u dužem vremenskom trajanju, organizovano i smišljeno i uz punu saglasnost svih organa partije, sprovodi čitav niz konkretnih radnji i aktivnosti kojima se krše osnovna ljudska prava i slobode i ugožava ustavni poredak i konstituisanje i funkcionisane državne vlasti, cijenim da su se stekli svi potrebni uslovi da pokrenete proceduru, u skladu sa članom 55 Ustava Crne Gore i članom 72 zakona o Ustavnom sudu za zabranu rada političke partije Demokratske partije socijalista", naglasio je Medojević.

Audio snimak: DPS izborna strategija - jedan zaposlen, četiri glasa >>>

Prema članu 55 zabranjeno je djelovanje političkih organizacija koje je usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti, kršenje zajamčenih sloboda i prava ili izazivanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje i netrpeljivosti.

S druge strane, u članu 72 zakona o Ustavnom sudu navodi se da postupak odlučivanja o zabrani rada partije mogu pokrenuti zaštitnik ljudskih prava, organ nadležan za registar partija, savjet za odbranu i bezbjednost i organ državne uprave nadležan za zaštitu ljudskih i manjinskih prava.

Medojević je rekao da je nakon afere „Snimak” jasno da se diskriminacija ogleda u zloupotrebi državnih organa, organa uprave i lokalne samouprave, javnih preduzeća i preduzeća u većinskom vlasništvu države, u cilju sprečavanja građana, za koje DPS sumnja ili zna da ne glasaju za tu partiju, da ostvare svoja prava i uživaju slobode zagarantovane Ustavom.

"Uvidom u audio materijal objavljen na internet sajtu lista „Dan” i delove transkripta objavljene u „Danu” od 16. fsbruara i 17. februara, nesporno su utvrđene sledeće činjenice - DPS ima kao najvažniji dio svog političkog djelovanja projekat „Siguran glas”. U okviru projekta „Siguran glas” prikupljaju se podaci o građanima iz zbirki koje prikupljaju državni organi, organi državne uprave i lokalnih smaouprava, javna preduzeća i preduzeća u većinskom državnom vlasništvu", saopštio je Medojević.

On je podvukao da postoji osnovana sumnja da se, suprotno zakonu, veći broj zbirki podataka koje po zakonima vode državni organi i organi uprave, koristi od lica iz DPS-a za prikupljanje podataka o građanima u cilju ostvarivanja isključivog političkog interesa ove organizacije.

Medojević je rekao da je nakon afere „Snimak” jasno da se diskriminacija ogleda u zloupotrebi državnih organa, organa uprave i lokalne samouprave, javnih preduzeća i preduzeća u većinskom vlasništvu države, u cilju sprečavanja građana, za koje DPS sumnja ili zna da ne glasaju za tu partiju

"Tu se prije svsga misli na zbirke podataka iz Centra za socijalni rad, Zavoda za zapošljavanje, policije, ANB, tužilaštva, sudova, lokalnih samouprava, javnih i preduzećau većinskom vlasništvu države. Prikupljanje podataka o političkom opredjeljenju i partiji za koju građanin glasa, bez njegove slobodne volje i znanja, predstavlja grubo kršenja i Ustava i zakona kojima se garantuje privatnost i zaštita tajnosti podataka o ličnosti", tvrdi član Predsjedništva DF-a.

Medojević napominje da ovakva monstruozna banka podataka o građanima, koju DPS vodi i ažurira predstavlja, udar na temeljne vrijednosti definisane Ustavom i grubo kršenje ljudskih prava i sloboda.

On je precizirao da će se o krivičnom aspektu ovih aktivnosti, za koje sada postoje i neoborivi materijalni dokazi, odrediti vrhovni državni tužilac, u posebnom postupku, ako do njega uopšte i dođe, zbog osnovane sumnje da ovaj organ gonjenja postupa po političkim instrukcijama iste političke partije - DPS.

Pojašnjava s obzirom da se radi o dugotrajnoj politici, praksi i djelovanju ove političke organizacije, motivisanih ličnim i grupnim interesima njihovih članova, a na štetu ogromnog broja građana koji nijesu članovi te zatvorene grupe, postoji osnovana sumnja da se ne može očekivati promjena njihovog ponašanja i djelovanja samo pod uticajem medija, opozicije i civilnog društva, već je, kako kaže, „potrebna snažna i konkretna akcija onih djelova sistema zaduženih da čuvaju temeljne vrijednosti zajednice koje su zajamčene Ustavom i zakonima”.

"Ovakva praksa političkog djelovanja DPS, na samim tim i organa države koje vode članovi organa ove partije, u ovakvim ekstremnim ekonomskim i socijalnim prilikama vodi ka produbljavanju socijalnih razlika i podjela i segregaciji. Stvaraju se uslovi i za fašizaciju društva u kome će samo pripadnici jedne zatvorene društvene grupe moći da imaju zajamčena prava i slobode, a drugi građani će biti lišeni tih prava. Sudeći prema njihovim nastupima na zatvorenim partijskim sastancima, oni se s ovakvom politikom i praksom slažu i ponosno je ističu kao najveću prednost u odnosu na političku kokurenciju.

Uvidom u materijalne dokaze, stiču se uslovi da u skladu s vašim ovlašćenjima pokrenete inicijativu za zabranu rada političke partije DPS zbog, grubog kršenja člana 55 Ustava u smislu djelovanja koje je „usmjereno na rušenje ustavnog poretka i ugrožavanje zajemčenih sloboda i prava”, zaključio je Medojević u inicijativi ministrima unutrašnjih poslova i ljudskih prava, i zaštitniku ljudskih prava (ombudsmanu).

Galerija

Bonus video: