Lekić o DPS snimcima: Ako Tužilaštvo ne reaguje, znači da je napadnut Ustav

On smatra da se najnovijim dešavanjima dovodi u pitanje i regularnost rezultata posljednjih izbora
68 pregleda 66 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2013. 19:51h

Ako Tužilaštvo ne pokrene postupak povodom objavljivanja audio zapisa sa sjednica izbornog savjeta Demokratske partije socijalista (DPS), to će značiti da je Ustav napadnut od onih koji bi trebalo da ga brane, rekao je predsjednički kandidat Miodrag Lekić.

Audio snimak: DPS izborna strategija - jedan zaposlen, četiri glasa>>>>

Novi audio snimci: Pejović potvrđuje da direktori pišu "sigurne glasove"

Partijsko zapošljavanje: Tužilaštvo ćuti, DPS se sprda>>>>Lekić je kazao da je partijsko zapošljavanje uoči izbora, poznati neslavni metod u dužem periodu,koji, kako je naveo, ne predstavlja samo skandal već ozbiljno ugrožavanje zakona i Ustava. “Napadnut je Ustav, njegov član 2. u kojem se kaže da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima”, navodi se u Lekićevom reagovanju.On smatra da se najnovijim dešavanjima dovodi u pitanje i regularnost rezultata posljednjih izbora. Lekić je naveo da se nakon tog, kako je rekao, skandala i partijskih zloupotreba tokom izbornog procesa, postavlja pitanje smisla daljeg učešća u radu Ustavnog odbora, “pa čak i smisla djelovanja kroz institucije sistema”. “U svim elementarno demokratskim državama nakon ovakvog ofiranja partijskih zloupotreba Vlada bi podnijela ostavku”, rekao je on.Lekić je ocijenio da ukoliko Tužilaštvo ne pokrene postupak povodom, kako je naveo, materijalnih činjenica koje su već poznate svim građanima, ostaje jedini zaključak da je Ustav napadnut i od onih koji treba da ga brane. “Vjerujem da ovaj eklatantan primjer političko - partijske korupcije, koji se čak može nazvati svojevrsnim političkim orgijanjem partijsko - državnih funkcionera koji su očito van pravnog poretka, neće ovog puta promaći predstavnicima stranih zemalja u Crnoj Gori”, kazao je on.

Pajović: Ovo neće tek tako proći

Pozitivna Crna Gora tražiće da opozicione partije u ponedjeljak održe sastanak da bi, kako je kazao lider te stranke Darko Pajović, opozicija zvanično iskazala stav o audio-snimcima sa sjednice Demokratske partije socijalista (DPS) koje su objavili mediji.Pajović je rekao da će Pozitivna tražiti radni sastanak sa opozicionim kolegama kako bi adekvatno reagovali na, kako je naveo, skandalozno i nemoralno ponašanje predstavika vlasti.„Tražićemo od kolega iz opozicije da u ponedeljak sazovemo radni sastanak zbog tog skandala. Ovo neće tek tako proći jer poglavlja 23. i 24. koji su uslov za ulazak u Evropsku uniju, obuhvataju ta pitanja“, rekao je Pajović.

Ako sad fali dokaza...On je kazao da nadležne institucije imaju sve dokaze da kazne aktere sa sjednice DPS-a.„Ukoliko je nekada falilo dokaza, danas im ne fali apsolutno nijedan. Stav Pozitivne je da državni tužilac i nadležne institucije treba najzad da pokrenu mehanizme kako bi ove brutalne i bezobrazne bezakonitosti kaznili kako treba“, kazao je Pajović.U Pozitivnoj, kako je dodao, vjeruju da će naići na razumijevanje ostatka opozicije i da će pored različitosti uspjeti da nađu zajednički jezik i odgovarajuću reakciju na taj slučaj.

Bilo bi moralno da podnesu ostavkePajović smatra da bi bilo moralno da učesnici sjednice podnesu ostavke.„Cijeneći da jedan dio ljudi koji se služio zloupotrebama sjedi u Skupštini, mislim da bi bilo krajnje moralno i pošteno da podnesu ostavke“, naveo je on.Na pitanje da li se može očekivati da opozicija bojkotuje rad Skupštine, Pajović je kazao da „su sve opcije u igri“, ali da neće da prejudicira bilo kakav dogovor opozicionara.

Drago Đurović nije Pozitivna, već jedno lice DPS-aGovoreći o predstojećim lokalnim izborima, Pajović je rekao da se kampanja Pozitivne neće mnogo razlikovati od one na parlamentarnim izborima.„Naša kampanja se neće mnogo razlikovati od prethodne. Obićićemo što veći broj domova i kroz direktan kontakt sa građanima objasnićemo šta je misija Pozitivne“, kazao je on.Pajović je rekao da je uvjeren u dobar izborni rezultat u Nikšiću i Andrijevici.„Uvjereni smo u jako dobar izborni rezultat i da će Nikšićani prepoznati da Drago Đurović nije Nikšić ili Pozitivna, već jedno lice DPS-a i da će znati da ga kazne“, naveo je Pajović.

Otvaraju Opštinski odbor u NikšićuPoslanik Pozitivne Srđan Perić kazao je da je ta partija prihvatila stav opozicije da je neophodan izlazak tih stranaka na izbore u Nikšiću.„Zalagali smo se za bojkot izbora u Nikšiću, ali naš stav nije naišao na dobar odjek kod ostalih opozicionih kolega“, rekao je Perić.

On je naveo da u Pozitivnoj očekuju podršku opozicije na izborima u Andrijevici.„Očekujemo od opozicionih kolega, prije svega iz Socijalističke narodne partije da podrže Pozitivnu na njenim prvim lokalnim izborima u Andrijevici jer je svaki glas za Pozitinu, glas manje za DPS“, kazao je Perić.Šef poslaničkog kluba Mladen Bojanić kazao je da će Pozitivna u Nikšiću otvoriti Opštinski odbor.„Sjutra ćemo otvoriti Opštinski odbor u Nikšiću i to nije slučajno, već dokaz da u gradu gdje su nas napali, samo su osnažili našu stranku“, naveo je Bojanić.On je saopštio da je cilj Pozitivne je da na lokalnim ostvari bolji rezultat nego na parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine.

Galerija

Bonus video: