Bivši šef ANB-a nije poželjan: Jokoviću sada izmiče stolica

Vladi sinoć nije dostavljen predlog za šefa policije, uoči današnje sjednice Đukanović sa saradnicima vaga šta da radi nakon poruke da bivši šef ANB-a nije poželjan
143 pregleda 22 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.02.2013. 11:26h

Podgorica – Uoči današnje sjednice Vlade, premijer Milo Đukanović i njegovi najbliži saradnici trebalo bi da raspravljaju o tome da li bivši šef Agencije za nacionalnu bezbjednost(ANB) Vladan Joković treba da bude novi šef policije, saznaju “Vijesti” u Vladi.

U do sinoć dostavljenim materijalima za dnevni red sjednice Vlade nije bio predlog za direktora Uprave policije, kazao je izvor “Vijesti” iz Vlade.

Ovakav zaplet oko mjesta šefa policije rezultat je stava diplomatskih predstavnika nekoliko NATO članica, posebno SAD, da Joković nije dobrodošao na tu funkciju zbog afere navodnog praćenja diplomata. Takva poruka je, kako su “Vijesti” već objavile, Vladi prenijeta neformalnim kanalima. Joković, koji je do samo prije nekoliko dana slovio za sigurnog nasljednika Božidara Vuksanovića, početkom prošle godine je otišao sa mjesta šefa tajne policije upravo zbog afere navodnog praćenja diplomata za vrijeme premijerskog manadata Igora Lukšića.

Iz Lukšićevog kabineta prekjuče je saopšteno da će se on o predlogu da Joković bude izabran za šefa policije “izjasniti kada bude vrijeme”

Iz Lukšićevog kabineta prekjuče je saopšteno da će se on o predlogu da Joković bude izabran za šefa policije “izjasniti kada bude vrijeme”.

“Naravno, ukoliko to uopšte bude predlog kojim će se ići prema Vladi”, prenio je list “Dan” navode iz kabineta potpredsjednika Lukšića.

Joković slovi za kadar drugog potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, koji je u korektnim i prijateljskim relacijama sa Jokovićem, mogao bi danas na sjednici Vlade predložiti bivšeg šefa ANB-a na mjesto direktora Uprave policije, ako se Đukanović i većina njegovih najbližih saradnika odluči na taj korak.

Konjević može odložiti svoju odluku za neku od narednih sjednica Vlade, što bi otvorilo prostor za nove spekulacije, ili saopštiti da nijedan ne zadovoljava kriterijume, što bi dovelo do toga da se konkurs za direktora Uprave policije ponovi. Jedna od mogućnosti je i da Joković odluči da povuče kandidaturu. Konjević može predložiti i nekog drugog kandidata za šefa policije, ali se to ne čini najrealnim solucijom.

Konjević može odložiti svoju odluku za neku od narednih sjednica Vlade, što bi otvorilo prostor za nove spekulacije, ili saopštiti da nijedan ne zadovoljava kriterijume, što bi dovelo do toga da se konkurs za direktora Uprave policije ponovi

“Vijesti” su juče objavile da je kandidatura Jokovića za direktora Uprave policije negativno primljena kod diplomatskih predstavnika nekoliko članica NATO, a posebno SAD, zbog afere navodnog praćenja diplomata. U neformalnim razgovorima diplomate navode da su šokirane činjenicom da čovjek, koji je na zahtjev partnera iz NATO, otišao iz jedne od najosjetljivijih državnih agencija, bude najozbiljniji kandidat za šefa druge, gotovo jednako osjetljive službe. “Nama treba kredibilan partner, jer je reforma policije veoma važna”, rekao je jedan zapadni diplomata.

Drugi izvor je rekao da su iznenađeni što je izbor Jokovića “očigledno gotova stvar”, uprkos tome što je riječ o proceduri koja je trebalo da doprinese da na čelo policije dođe najbolji kandidat.

Joković je podnio ostavku na mjesto šefa ANB-a u decembru 2011, tvrdeći da su u pitanju “lični razlozi”. “Vijesti” su na osnovu informacija iz diplomatskih izvora i Vlade tada objavile da su partnerske države NATO, na čelu sa SAD, tražile smjenu Jokovića i nekih njegovih saradnika zbog nadziranja njihovih diplomata od 2009. dok je na čelu ANB-a bio Marković, koje je nastavljeno i nakon njegovog prelaska u Vladu.

Bonus video: