SNP: Motivisaćemo birače da glasaju za Lekića

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović podsjetio je da je Glavni odbor te stranke jednoglasno donio odluku da podrži kadidaturu Lekića
17 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2013. 13:02h

Socijalistička narodna partija (SNP) pokrenuće ukupnu partijsku infrastrukturu kako bi motivisala svoje birače da izađu na predsjedničke izbore, i podrže nezavisnog kandidata Miodraga Lekića, saopšteno je danas iz te stranke.

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović podsjetio je da je Glavni odbor te stranke jednoglasno donio odluku da podrži kadidaturu Lekića za predsjednika Crne Gore, i razmotrio sva pitanja koja treba da obezbijede njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima.

"Ubijeđeni smo da većina građana Crne Gore želi da dođe do promjena, jer u njima vidi izlaz iz ovog beznađa, a prva prilika za to su predstojeći predsjednički izbori. To će biti i osnovni motiv izlaska birača SNP-a i podrške Lekiću", kazao je Gošović na konferenciji za novinare.

SNP će, kako je naveo, u izbornoj kampanji uključiti ukupnu infrastrukturu kako bi kontaktirali sve birače, a neposredna veza za to biće im mjesne organizacije u svim opštinskim odborima i gradovima.

"Suština je da pokrenemo našu ukupnu infrastrukturu, da dođemo do svih naših birača i ukažemo im na značaj ovih izbora, prije svega sa aspekta stvaranja pretpostavki da konačno dođe do promjena u Crnoj Gori", precizirao je Gošović.

I u DPS-u su apsolutno svjesni činjenice da je ta OIK nezakonito izabrana, o čemu govori i činjenica da svesku podrške njihovom kandidatu za predsjednika Crne Gore, Filipu Vujanoviću, koju su bili otvorili u Andrijevici, nijesu predali Državnoj izbornoj komisiji"

Prema njegovim riječima, postoje i ekipe koje su zadužene za prikupljanje potpisa podrške Lekiću, kao i timovi koji će pratiti zakonitost sprovođenja izbornih aktivnosti, uključujući i one koje se tiču vođenja biračkog spiska, odnosno njegovog ažuriranja i tačnosti.

"Ukupne aktivnosti podrazumijevaće naš maksimalan doprinos zakonitosti sprovođenja izbora, i s druge strane našu posvećenost da dođemo do naših birača i uradimo sve da izlaznost bude na nivou koji će, apsolutno smo sigurni, obezbijediti pobjedu Lekića", naveo je Gošović.

On je kazao da u SNP-u još nijesu odlučili da li će učestvovati na predizbornim skupovima, i na koji će način komunicirati sa Lekićevim izbornikm štabom.

"Naravno da treba da postoji komunikacija. Nijesmo zauzimali stavove po tim pitanjima, ali vjerujemo da je prošlo vrijeme velikih skupova i tribina, i da SNP treba da svoju snagu usmjeri prema biračima i motiviše ih da izađu na izbore", rekao je Gošović.

Odustajanje u Andrijevici odgovor na bezakonje

Komentarišući odluku SNP-a da ne učestvuje na izborima u Andrijevici, on je kazao da je to prvi put da na izborima ne podnose izbornu listu, ali je to, kako je naveo, odgovor na bezakonje koje se mjesecima sprovodi u toj opštini.

"Stav po kojim je SNP prepoznat je da se samo zakonitim odlukama mogu organizovati izbori, i samo na tako donesenim odlukama može doći do izražaja izborna volja građana, pod uslovom da ti izbori budu slobodni i demokratski", kazao je Gošović.

SNP će, kako je kazao, nastaviti borbu u okviru institucija sistema da se obezbijedi sudska zaštita principa zakonitosti i vladavine prava kada su u pitanju tužbe koje je ta stranka podnijela Upravnom sudu "u odnosu na elementarno nezakonite odluke koje je donijela Skupština opštine (SO) Andrijevica i koje, kao takve, ne mogu predstavljati valjan pravni osnov za raspisivanje izbora".

Prema njegovim riječima, jedna od tih tužbi odnosi se na odluku SO Andrijevica o imenovanju Opštinske izborne komisije bez predstavnika opozicije, za koju su u SNP-u uvjereni da će biti poništena.

"I u DPS-u su apsolutno svjesni činjenice da je ta OIK nezakonito izabrana, o čemu govori i činjenica da svesku podrške njihovom kandidatu za predsjednika Crne Gore, Filipu Vujanoviću, koju su bili otvorili u Andrijevici, nijesu predali Državnoj izbornoj komisiji", tvrdi Gošović.

Prema njegovim riječima, to ukazuje na jasno saznanje da bi se u mogućoj proceduri mogla dovoditi u pitanje i zakonitost rada tako izabrane OIK.

Na pitanje da li, bojkotom izbora u Andrijevici, sijeku granu na kojoj sjede Gošović je kazao da u SNP-u ne misle tako, i da to što nijesu predali izbornu listu govori da poštuju principe za koje su se uvijek zalagali.

"Da poštujemo sve što smo radili gotovo dvije godine u nastojanju da većina u SO Andrijevica, formirana silom državne vlasti i neprava, počne da poštuje zakone i procedure", dodao je on.

Gošović je kazao da je posebno zabrinjavajuće što ta lokalna samouprava ne funkcioniše, pa građani ne mogu da ostvaruju svoja osnovna prava.

"Inače, to je jedina opština SO gdje građani već godinu i po izdvajaju novac da bi zarade ostvarivali dva predsjednika Skupštine – jedan koji je nezakonito razriješen, i drugi koji je nezakonito izabran, i to u tri navrata", naveo je on.

Gošović je ocijenio zaprepašćujućom činjenicu da ni Vlada ni Ministarstvo unutrašnjih poslova, za čitavo to vrijeme, nijesu nadzirali ostvarivanje funkcija lokalne samouprave u Andrijevici, niti su stvarali uslove da ona zaživi na načelima zakonitosti.

Prema njegovim riječima, učešće SNP-a na takvim izborima bio bi doprinos legalizaciji svih nezakonitosti koje se sprovode toliko vremena.

"Ovoga puta oni će imati najteže posljedice u odnosu na ranije odluke koje su poništavane, u smislu što će samim tim biti neodrživa i odluka predsjednika Crne Gore o raspisivanju4 izbora", zaključio je Gošović.

Galerija

Bonus video: