Lukšić će prihvatiti poziv za kontrolno saslušanje zbog Prevlake

„Ministarstvo tu inicijativu ocjenjuje korisnom i Lukšić će prihvatiti poziv Odbora“, saopšteno je agenciji MINA iz tog resora
8 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2013. 16:48h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić prihvatiće poziv za kontrolno saslušanje na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u vezi trajnog rješenja granice na Prevlaci.„Ministarstvo tu inicijativu ocjenjuje korisnom i Lukšić će prihvatiti poziv Odbora“, saopšteno je agenciji MINA iz tog resora.

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović predložio je da Odbor za međunarodne odnose i iseljenike održi kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića, u vezi trajnog rješenja granice na Prevlaci.

Pavlović smatra da Odbor mora saslušati Lukšića, jer je dužnost tog tijela i Skupštine da bude aktivni učesnik u procesu trajnog razgraničenja i definisanja džavne granice.

„Pregovaračke pozicije za pregovore o trajnom razgraničenju potrebno je definisati, i dijalog započeti, ukoliko za to postoje pretpostavke, prije nego Hrvatska i formalno postane punopravna članica Evropske unije, prije jula 2013“, rekao je Pavlović.

On je dodao da je Protokol o privremenom režimu uz južnu granicu između Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, potpisan u decembru 2002. još na snazi.

Pavlović je podsjetio da je taj dokument donijet sa namjerom da traje deset godina, do trajnog razgraničenja Crne Gore i Hrvatske.

Na sastanku predsjednika vlada i šefova diplomatija, marta 2008. i januara 2009, u okviru zajedničke Mješovite komisije načelno je dogovoren trogodišnji rok tokom kojega će dvije ekspertske grupe pripremiti ekspertske materijale koji su potrebni za dijalog i dogovor o konačnom razgraničenju Crne Gore i Hrvatske“, kazao je Pavlović.

On je naveo da je prema nezvaničnim informacijama iz medija hrvatski ekspertski tim te materijale pripremio do isteka dogovorenog roka, februara 2012, dodajući da o rezultatima rada crnogorskog ekspertskog tima nema nikakvih informacija.

Pavlović je rekao da postoji nesporan interes crnogorske javnosti da bude upoznata se pregovaračkom platformom crnogorske Vlade, prije započinjanja pregovora o trajnom razgraničenju sa Hrvatskom.

On smatra da Skupština na zakonit i poslovnički način, preko Odbora, treba odmah da se uključi u razgovore o započinjanju dijaloga o konačnom razgraničenju u predjelu Prevlake.

„Predloženo kontrolno saslušanje resornog ministra predstavlja prvi korak u tom pravcu, i neophodan je preduslov za kvalitetan nastavak buduće komunikacije Odbora sa korespodentnim sagovornicima u Hrvatskoj“, zaključio je Pavlović.

Galerija

Bonus video: