Purišić: Husoviću stranka treba da bude preča od Crne Gore

"Lično mi je zasmetalo kako je moj predsjednik partije poređao prioritete. On jeste sada potpredsjednik Vlade Crne Gore, ali je on primarno predsjednik Bošnjačke stranke"
266 pregleda 23 komentar(a)
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2013. 19:00h

Predsjedniku Bošnjačke stranke (BS) Rafetu Husoviću treba da bude prioritet stranka a ne država Crna Gora, ocijenio je funkcioner stranke Kemal Purišić.

Na skupu “Selektivna primjena zakona-skriveni mehanizam sprečavanja razvoja nacionalnih posebnosti Bošnjaka u Crnoj Gori” koji je održan u subotu u Rožajama, Purišić je kazao da nije zadovoljan nastupima Husovića, koji sada pokušava da se ogradi od sporazuma koji je uoči referenduma potpisan sa čelnicima Demokratske partije socijalista (DPS).

„Lično mi je zasmetalo kako je moj predsjednik partije poređao prioritete. On jeste sada potpredsjednik Vlade Crne Gore, ali je on primarno predsjednik Bošnjačke stranke. I njemu treba prioritet da bude Bošnjačka stranka, a ne država Crna Gora. Narod je važnija i trajnija kategorija od države ”, kazao je Purišić, prema navodima portala “Bošnjaci.net”.

Komentarišući sporazum koji je Husović potpisao sa predsjednikom DPS Milom Đukanovićem 2006. godine, Purišić je rekao da primarna želja potpisnika bila da granica za žitelje Sandžaka bude transparentna i labava.

Muftija Mešihata Islamske zajednice Srbije Muamer Zukorlić ranije je optužio Đukanovića i Husovića da nijesu poštovali predreferendumski sporazum kojim se, između ostalog, predviđa da Sandžak bude prekogranična regija. Đukanović i Husović su kasnije demantovali te tvrdnje, navodeći da nijesu pregovarali o statusu Sandžaka.

Podsjećajući da je i sam učestvovao u pregovorima sa DPS-om, Purišić je rekao da su Bošnjaci od Đukanovića tražili da granica između Crne Gore i Srbije bude labava.

„Znam šta smo mu rekli i šta smo mu tražili. Mi smo u razgovorima Đukanovićem jasno tražili da administrativni prelaz koji nakon osamostaljivanja Crne Gore postaje granica, a koja prolazi kroz sandžačke mahale i gradove, dijeli imovinu u rodbinu sa jedne i druge strane granice, da ta granica bude transparenta, prozirna, labava, što labavija. Mi smo tada dobili uvjeravanja da će to tako i biti, govoreći da je Crna Gora najbliskija sa Srbijom, te da se referendumom želi sagraditi svoja kuća, a da granica ostaje neupitno labava i transparentna“, istakao je potpredsjednik i bivši poslanik BS.

On, kako prenosi portal “Bošnjaci.net” je kazao da nije riječ o sporazumu institucija, već dvije političke parije, ali da se radi o najznačajnijem dokumentu koji je neka politička partija ostvarila nakon ukidanja ZAVNOS-a. Purišić je ocijenio da je i pored sporazuma sa Đukanovićem, Sandžak podijeljen čvrstom granicom.

“Imamo sve tvrđu i tvrđu granicu. Ako me pitate gdje smo mi danas u odnosu na period potpisivanja sporazuma, tvrdim da smo dalje od onoga što smo imali prije referenduma. Ali zato se dešavaju neki drugi procesi. Sada to nije kapital samo dvije političe partije, već i drugih koji obrađuju tu temu, rade na njoj”, rekao je Purišić.

On je ocijenio sporazum veliki politički kapital kojeg se nikada ne bi odrekao. “Čini mi da se Husović ne odriče sporazuma, ali ga trenutno nedovoljno vješto brani. Ali bez obzira ne sve, to je nešto čega se prvenstveno Bošnjačka stranka ne odriče“, kazao je Purišić.

On je istakao da je sada na vladama Srbije i Crne Gore da gradove Sandžaka proglase administrativno -teritorijalnim regionima, kako bi se uspostavila prekogranična saradnja gradova Sandžaka.

„Da bi zaživjela prekogranična regija, dvije države moraju tu teritoriju proglasiti administrativno-teritorijalnom cjelinom i da joj prenesu određena ovlašćenja”, kazao je on, navodeći da u tome nema ništa opasno za državu.

Bonus video: