SNP pozvala MUP: Zaštitite principe u brisanju građana iz biračkog spiska

Gošović je naveo da za 8.218 osoba, koje su upisane u birački spisak, ne postoji podatak o državljanstvu, dok 5.573 ima državljanstvo Srbije
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2013. 13:45h

Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova da preduzme mjere kako bi organi lokalne samouprave ispoštovali principe brisanja građana iz biračkog spiska, ocjenjujući da bi u suprotnom slučaju došlo do kršenja ljudskih prava i sloboda.

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović naveo je, u otvorenom pismu ministru Rašku Konjeviću, da za 8.218 osoba, koje su upisane u birački spisak, ne postoji podatak o državljanstvu, a 5.573 imaju državljanstvo Srbije.

Gošović je podsjetio da Izborni zakon predviđa da osoba koja je upisana u birački spisak, bez podataka o državljanstvu ili mu je upisano državljanstvo neke od republika bivše Jugoslavije, ostaje u njemu ako do kraja 2012. dokaz o crnogorskom državljanstvu.

Takvo rješenje, kako je kazao, samo je posljedica rješenja sadržanog u Ustavu da biračko pravo pripada državljanima Crne Gore.

„Brisanje nekog lica iz biračkog spiska zbog činjenice da za tu osobu ne postoji podatak o crnogorskom državljanstvu, ili da ima državljanstvo Srbije, može izvršiti samo u zakonom propisanom postupku“, navodi se u Gošovićevom pismu.

On je naveo da to podrazumijeva organ lokalne uprave nadležan za vođenje biračkog spiska, rješenje o brisanju iz biračkog spiska može donijeti na osnovu nesporno utvrđenog činjeničnog stanja o državljanstvu osobe, „nakon što službeno lice omogući tom biraču učešće u postupku kako bi se izjasnilo o činjenicama bitnim za donošenje rješenja“.

„Brisanje nekog lica iz biračkog spiska zbog činjenice da za tu osobu ne postoji podatak o crnogorskom državljanstvu, ili da ima državljanstvo Srbije, može izvršiti samo u zakonom propisanom postupku“, navodi se u Gošovićevom pismu

„Organ lokalne uprave nadležan za vođenje biračkog spiska, dužan je ispoštovati i propise da se rješenje o brisanju birača iz biračkog spiska, ne može izvršiti dok teče postupak po žalbi, što podrazumijeva i izvršenje zakonske obaveze da to rješenje bude predhodno dostavljao osobi na koju se to odnosi“, kazao je Gošović.

Inspekcijski nadzor, kako je naveo, nad primjenom propisa kojima se uređuje vođenje biračkih spiskova vrši Ministarstvo nadležno za poslove uprave.

„MUP treba da, u okviru svojih nadležnosti, preduzme mjere da se principi upravnog postupka ispoštuju od organa lokalne uprave u postupku donošenja i izvršenja rješenja o brisanju birača iz biračkog spiska, zbog činjenice da za njih u ne postoji podatak o crnogorskom državljanstvu, ili posjeduju državljanstvo Srbije“, precizirao je Gošović.

U suprotnom, tvrdi on, došlo bi do kršenja slobode i prava građana, i daljeg nepovjerenja u zakonitost predstojećih izbora.

Galerija

Bonus video: