Gošović: Šta se dešava sa biračkim spiskom u Nikšiću?

Gošović je ukazao da je 31. 12. 2012. najveći broj lica upisanih u birački spisak bez podataka o državljanstvu bilo u Nikšiću
5 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2013. 10:24h

Zakonitost predstojećih izbora mogla bi biti dovedena u pitanje ako bi iz biračkog spiska bilo izbrisano oko 13.000 glasača koji nemaju podatke o državljanstvu ili su državljani Srbije.

To je saopštio potpredsjednik SNP-a Neven Gošović koji je rekao da je do juče u devet sati u biračkom spisku bilo 8.128 osoba bez podataka o državljanstvu, te 5.573 sa državljanstvom Srbije.

Gošović je istovremeno ukazao da je 31. 12. 2012. najveći broj lica upisanih u birački spisak bez podataka o državljanstvu bilo u Nikšiću, njih 4.786, odnosno 43 odsto.

“Na dan 6. februar 2013. birački spisak za Opštinu Nikšić nije sadržao podatke o državljanstvu za 3.367 lica, što znači da je u međuvremenu 1.419 birača dostavilo dokaz o državljanstvu ili je postojanje takvog dokaza po službenoj dužnosti utvrdilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. O čemu se radi, ostaje da se vidi”, kazao je Gošović.

On je kazao da je, prema saznanjima SNP-a, organ nikšićke lokalne uprave počeo da donosi i izvršava rješenja o brisanju birača iz biračkog spiska po osnovu nepostojanja dokaza o crnogorskom državljanstvu tih lica.

“A da prethodno ta rješenja nijesu dostavljena licima na koje se odnose. Zakon o biračkom spisku ne poznaje takvu mogućnost. Zakon o opštem upravnom postupku izričito propisuje da se u toku roka za žalbu rješenje ne može izvršiti”, rekao je Gošović.

On je nadležnima ukazao da se brisanje nekog lica iz biračkog spiska, zbog činjenice da ne postoji podatak o crnogorskom državljanstvu, ili da ima državljanstvo Republike Srbije, može izvršiti samo u zakonom propisanom postupku.

“U suprotnom krše se slobode i prava građana i dovodi se u pitanje zakonitost predstojećih izbora”, rekao je Gošović.

On je saopštio i podatak da na jučerašnji dan “birački spisak za Nikšić ne sadrži podatke o državljanstvu za 2.926 birača”.

Gošović je podsjetio da se birački spisak za lokalne izbore u Nikšiću zaključuje kod organa lokalne uprave 11. februara u ponoć, nakon čega se, pojasnio je on, promjene mogu vršiti samo na osnovu odluke glavnog administratora.

“Odnosno suda u upravnom sporu, najkasnije do deset dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno 9. marta”, rekao je Gošović.

On je rekao da se, prema podacima Ministarstva za informaciono društvo, u biračkom spisku Crne Gore 31.12. 2012. nalazilo 11.061 lice bez podataka o državljanstvu, 5.962 sa podatkom o državljanstvu Srbije i 225 sa podatkom o državljanstvu Srbije i Crne Gore.

“Karakteristično je da u biračkom spisku, izuzev državljana Srbije, nema birača sa podacima o državljanstvu neke od drugih republika bivše SFRJ”, kazao je Gošović, navodeći da se prije dana u biračkom spisku nalazilo 9.086 lica bez podataka o državljanstvu, kao i 5.635 koja imaju državljanstvo Srbije.

Galerija

Bonus video: