Marković i Konjević planiraju USKOK

Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova razmatraju kako da poboljšaju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala
17 komentar(a)
Duško Marković, Raško Konjević, Ivan Brajović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Marković, Raško Konjević, Ivan Brajović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.02.2013. 12:37h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstvo pravde trebalo bi do septembra da urade analizu organizacione strukture, kapaciteta i ovlašćenja državnih organa zaduženih za borbu protiv protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ta analiza bi trebalo da sadrži i statističke podatke o rezultatima rada državnih organa, koji će dati presjek uspješnosti dosadašnje međunstitucionalne saradnje i nivoa razmjene podataka, kada je riječ o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

To je predviđeno programom rada Vlade za 2013. godinu.

Ova analiza bi, kako “Vijesti” saznaju u Vladi, trebalo da rezultira posebnim zakonom, moguće do kraja godine, na osnovu kojeg bi trebalo da bude formirano specijalno tužilaštvo za suzbijanje korupcije na viskom nivou i organizovanog kriminala.

Prema sadašnjim rješenjima, u okviru tužilaštva i bez konkretnog zakona radi specilalni tužilac za organizovani kriminal ili posebni timovi u policiji.

“Analiza će sadržati predlog mjera za prevazilaženje postojećih normativnih i institucionalnih ograničenja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, navodi se u Programu rada Vlade za 2013. za čiju su realizaciju zaduženi ministar pravde Duško Marković i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Konjević je tu mogućnost najavio odmah po stupanju na funkciju ministra. On je krajem decembra prošle godine članovima skupštinskog Odbora za bezbjednost rekao da bi Crna Gora trebalo da dobije poseban tim koji bi se bavio istraživanjem krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala, kao što je to hrvatski USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala).

“To bi trebalo urediti posebnim zakonom, imajući u vidu iskustva Hrvatske i Srbije,...”, rekao je tada Konjević.

Hrvati su Zakonom o uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta formirali USKOK koji je uoči okončanja pregovora Hrvatske sa EU ili po njihovom završetku uspješno procesuiralo slučajeve, poput bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera i Hipo banke.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: