Pozitivna CG: Nad našom državom visi omča od nagomilanog poreskog duga

Pozitivna CG je podnijela prijedlog za zakonske izmjene kojim bi se nadležni poreski organ obavezao da objavljuje spiskove poreskih dužnika
62 pregleda 8 komentar(a)
Pozitivna CG, Foto: Vesko Belojević
Pozitivna CG, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.02.2013. 17:32h

Vlada Crne Gore je tek prije nekoliko dana formirala radni tim za borbu protiv sive ekonomije, a već čitamo medijske najave da će Svjetska banka krajem ovog mjeseca istoj vladi tražiti povećanje PDV-a na 19%, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

"Dok nad našom državom visi omča od nagomilanog poreskog duga kao jedne od posljedica tolerisanja kršenja pravila sistema, Pozitivna Crna Gora se zalaže da se iscrpe sve mjere u naplati ovih potraživanja, prije nego se počne razmatrati mogućnost povećanja PDV-a.

Konkretno, Pozitivna Crna Gora podnijela je prijedlog za zakonske izmjene kojim bi se nadležni poreski organ obavezao da objavljuje spiskove poreskih dužnika.

PCG je pokrenula proceduru za ukidanje zakonom propisane "nepravde" da oni koji najviše zarađuju imaju mogućnost za povrat sredstava za preplaćane doprinose preko određene godišnje osnovice

Logično je da će ovo doprinjeti većoj naplati poreza i popravljanju discipline u izmirenju poreskih obaveza, što se može vidjeti i iz iskustava država regiona, npr. Srbije i Hrvatske.

Takođe, PCG je pokrenula proceduru za ukidanje zakonom propisane 'nepravde' da oni koji najviše zarađuju imaju mogućnost za povrat sredstava za preplaćane doprinose preko određene godišnje osnovice.

Jednostavno rečeno, u ovom dijelu treba prestati štiti one koji ostvaruju visoke prihode po različitim osnovima, kako bi ta sredstva ubuduće prihodovao hronično oslabljen fond PIO.

Ukoliko se realizuje najavljena namjera Svjetske banke, povećanje PDV-a neminovno će povećati i nezadovoljstvo građana zbog oslabljene kupovne moći, a takođe će se povećati i broj neregistrovanih lica koja posluju u 'sivoj zoni'. Zvuči obeshrabrujuće za sve nas.

Obeshrabrujuće i za Vladu jer ministra finansija i njegov radni tim i ovako očekuje golem posao: da pripreme predloge mjera za suzbijanje sive ekonomije u ovoj godini, da prate njihovu primjenu, da definišu i implementiraju mjere neophodne za jačanje institucionalnih i kadrovskih kapaciteta organa državne uprave nadležnih za kontrolu i naplatu prihoda. Ovo posljednje, vjerovatno će biti i najteže.

Ono što je izvjesno, jeste da će, ukoliko se poveća stopa PDV-a, radni tim tek imati prepune ruke posla, jer, u tom slučaju, 'sivilo' može samo da se povećava", stoji u saopštenju koje potpisuje Milena Pavićević, sekretar za ekonomiju Pozitivne Crne Gore.

Bonus video: