Amfilohije: Boli me što mi nijesu dali da branim Slobodana

Borislav Milošević sahranjen u Ljevorečkim Tuzima, Amfilohije se požalio na „nadležne u crkvi”
113 pregleda 164 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 09:45h

Borislav Milošević, brat bivšeg predsjednika SR Jugoslavije i najpoznatijeg haškog zatvorenika, pokojnog Slobodana Miloševića, sahranjen je juče, po svojoj posljednoj želji, u rodnim Ljevorečkim Tuzima.

Sahrani dugogodišnjeg diplomate u Moski prisustvovali su crkveni velikodostojnici, predstavnici ruske vojske i Dume i Komunističke partije Rusije.

Posljednjem ispraćaju prisustvovali su i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, njegov kolega Emilo Labudović, bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović, potpredsjednik SNP-a Neven Gošović, te brojni građani.

Momir Bulatović, Labudović i Mandić na sahrani

Opijelo Borislavu Miloševiću održao je mitropolit srnogorsko- primorski Amfilohije koji je rekao da se će se Borislava sjećati kao „časnog, vrlog i čestitog čovjeka, Crnogorca, Srbina i Sveslovena“.

“Borislava danas ispraćamo, a Slobodan je zapisao sebe neizbrisivim slovima u knjigu vječnoga života. Slobodan je na Vidovdan poslan na haško besuđe, a njegov je život i djelo u duhu velikomučenika kosovskog Lazara. Vidovdansko i Lazarevsko žitije je žitije i kraj žitija Slobodana Miloševića, a Borislav je hodio istim tim časnim putem“, kazao je Amfilohije.

On je rekao da “ispraćajući Borislava, dužni smo da spomenemo brata i oca i časno bratstvo Miloševića koji su i ranije rađali vitezove i junake”.

Mitropolit je kazao da nije mogao svjedočiti u Hagu na poziv Miloševića zbog „stava nadležnih u crkvi“ da to ne bi bilo dobro za njega kao mitropolita, iako mu je, kako kaže, srce suprotno govorilo.

“Borislava danas ispraćamo, a Slobodan je zapisao sebe neizbrisivim slovima u knjigu vječnoga života. Slobodan je na Vidovdan poslan na haško besuđe, a njegov je život i djelo u duhu velikomučenika kosovskog Lazara. Vidovdansko i Lazarevsko žitije je žitije i kraj žitija Slobodana Miloševića, a Borislav je hodio istim tim časnim putem“

Od Borislava se oprostio i biviši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović koji je rekao da se Borislav nije “povijao na vjetrove i oluje, već je uvijek bio čvrst i postojan kao vrhovi u njegovoj rodnoj Crnoj Gori“.

„Nije imao većeg bola od neobjašnjive smrti njegovog brata Slobodana. Borio se za poštovanje dostajanstva svog brata. Međutim, noć je bila iznad časti, poštenja i morala”, rekao je Jovanović.

U ime kluba generala i admirala Srbije od Miloševića se oprostio Luka Kastratović, dok je ruski general Leonid Ivašov kazao je da je Borislav bio veliki prjatelj Rusije.

“Za nas vojnike on je bio slovenski borac, a diplomatijom se borio za slovensko jedinstvo. On je govorio da se Crnogorci i Srbi ne mogu očuvati bez saradnje sa Rusijom. Borio se protiv NATO fašizma, nepravde u svijetu, a vijenac ministra odbrane Rusije je zahvalnost za njegovu borbu i služenje otadžbini. Slobodan i Borislav su bili borci za slovensko jedinstvo“, rekao je Ivašov.

„Nije imao većeg bola od neobjašnjive smrti njegovog brata Slobodana. Borio se za poštovanje dostajanstva svog brata. Međutim, noć je bila iznad časti, poštenja i morala”

Vjenčeslav Petjohin, deputat dume i član komiteta za odbranu pročitao je pismo saučešća potpredsjednika državne dume Ivana Meljnikova, adresirano na predsjednika Narodne skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića i pismo Komunističke partije ruske federacije. U ime porodice Milošević, Miodrag Milošević je rekao da se Borislav vratio jer nije odlazio i da je “počinuo na mjestu na kojem je ponikao“.

Galerija

Bonus video: