Pozitivna CG kritikuje sudove: Blage i neujednačene kazne za šverc kokaina

"...Potrebno (je) pooštriti kaznenu politiku u ovoj oblasti, te istu ujednačiti"
195 pregleda 5 komentar(a)
Kolumbija, kokain, Foto: Ambergriscaye.com
Kolumbija, kokain, Foto: Ambergriscaye.com
Ažurirano: 20.01.2013. 13:05h

"Za Pozitivnu Crnu Goru krajnje je zabrinjavajuća neujednačena i blaga kaznena politika crnogorskih sudova za krivična djela u vezi sa međunarodnim švercom ogromnih količina kokaina", stoji u saopštenju te partije.

"Naime, 18. januara ove godine, Apelacioni sud je pravosnažnom presudom osudio Radislava Markovića za šverc 281,34 kilograma kokaina na tri godine zatvora.

Istog dana Viši sud u Podgorici je za šverc 35 kg kokaina Igora Božovića osudio na pet, a Tomislava Martinovića na tri godine zatvora.

Apelacioni sud je osudio Radislava Markovića za šverc 281,34 kg kokaina na 3 godine zatvora. Istog dana Viši sud u Podgorici je za šverc 35 kg kokaina Igora Božovića osudio na 5, a Tomislava Martinovića na 3 godine zatvora

Kako su oba suda za par grama kokaina pravosnažno osuđivali i na višegodišnje kazne zatvora, to je bez obzira na specifičnosti predmetnih slučaja - pokušaja u prvom slučaju i posredovanja u drugom slučaju, te drugih okolnosti za odmjeravanje kazne, nejasno zašto je kaznena politika u ovim slučajevima blaga i neujednačena.

Kako je distribucija i upotreba narkotika u Crnoj Gori opasnost koja vreba skoro na svakom mjestu našu omladinu i ista nerijetko uzrokuje smrtne posljedice, to je potrebno pooštriti kaznenu politiku u ovoj oblasti, te istu ujednačiti.

Koliko je pitanje pooštravanja kaznene politike u ovoj oblasti važno, najbolje potvrđuje slučaj nikšićanke T.M.(22) koja je u januaru prošle godine pronađena mtrva usljed trovanja metadonima.

Zbog svega nevedenog Pozitivna Crna Gora koja se zalaže za solidarnost kao zaboravljenu vrijednost, te ozbiljniju brigu države za zdravstvenu zaštitu, podržava Inicijativu NVO “4 Life” za osnivanjem centra za liječenje žena zavisnica od droge i apeluje na Predsjednika Vlade, te ministra rada i socijalnog staranja da što hitnije obrate pažnju na ovo pitanje i isto riješe, u interesu svih onih građana koji su dovedeni u bezizlaznu situaciju zbog nebrige države za suzbijanje distribucije i konzumiranja teških droga", zaključuje se u saopštenju Pozitivne Crne Gore.

Bonus video: