Na birališta 7. aprila

Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, od momenta raspisivanje izbora do njihovog održavanja ne smije proći manje od 60 ni više od 90 dana
12 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 08:20h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, nakon što u petak završi konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih partija, zakazaće predsjedničke izbore najvjerovatnije za 7. april.

Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, od momenta raspisivanje izbora do njihovog održavanja ne smije proći manje od 60 ni više od 90 dana.

To znači da oni moraju biti održani od 20. marta do 20. aprila, ako Krivokapić u petak raspiše izbore.

Šef parlamenta bi od 20. marta izbore mogao zakazati u sljedeća četiri vikenda. S obzirom na to da bi u pojedinim djelovima Crne Gore, posebno na seoskim područjima na sjeveru, snijeg mogao otežati izlazak na birališta, Krivokapić će najvjerovatnije izbjeći da izbore zakaže za prvu sljedeću nedjelju, 24. marta.

Šef parlamenta dalje ima mogućnost da izbore zakaže za 31. mart, ali tada pripadnici katoličke vjeroispovijesti slave Uskrs. Zbog prakse da se izbori ne održavaju za vrijeme praznika, izvjesno je da predsjednik parlamenta neće raspisati izbore tog dana.

Preostale dvije sedmice, odnosno 7. i 14. april jedini su realniji datumi za održavanje izbora, ali više izvora “Vijesti” bliskih Krivokapiću je navelo da je prva nedjelja najvjerovatniji termin održavanja predsjedničkih izbora.

Šef parlamenta ima mogućnost da izbore zakaže za 31. mart, ali tada pripadnici katoličke vjeroispovijesti slave Uskrs. Zbog prakse da se izbori ne održavaju za vrijeme praznika, izvjesno je da predsjednik parlamenta neće raspisati izbore tog dana

U Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore ne navodi se da se oba izborna kruga moraju održati u roku od 60 do 90 dana, već samo o obavezi predsjednika parlamenta da ih zakaže u tom periodu od momenta kada ih raspiše.

Krivokapić je juče imao konsultacije sa predstavnicima manjinskih stranaka i Liberalne partije (LP), iz kojih nijesu željeli da kažu da li će podržati aktuelnog šefa države Filipa Vujanovića kao eventualnog kandidata DPS-a, iako su se svi pozivali na klauzulu iz sporazuma sa DPS-om, prema kojoj obećavaju da će da podrže kandidata najjače partije.

“Može misliti ko šta hoće o DPS-u, ali je to ozbiljna partija. I ne vjerujem da će kandidovati nekoga ko ne ispunjava zakonske uslove“

Lider LP Andrija Popović rekao je da će toj stranci biti “prihvatljiv onaj kandidat DPS-a koji ispunjava zakonske obaveze”.

“Može misliti ko šta hoće o DPS-u, ali je to ozbiljna partija. I ne vjerujem da će kandidovati nekoga ko ne ispunjava zakonske uslove“, rekao je Popović.

Na pitanje da li Vujanović ispunjava te uslove, Popović je kazao da to treba da utvrde nadležne insitucije.

“Ono što bude prihvatljivo Državnoj izbornoj komisiji i Ustavnom sudu, biće i LP”, poručio je Popović, navodeći da Vujanovića, sa kojim je imao mimoilaženja u stavovima o državnim simbolima i statusu Crnogorske pravoslavne crkve, cijeni kao političara.

On je naglasio da će se “svakako držati sporazuma o zajedničkom političkom djelovanju”, a u kojem se navodi “da ćemo dogovorom podržati kandidata DPS-a“. Popović je rekao i da će LP, nakon što DPS odredi svog kandidata, odlučiti da li će ga podržati ili će imati svog predstavnika na izborima.

Lider BS-a Rafet Husović rekao je da DPS mora naći kandidata koji bi bio prihvatljiv svim partijama u koaliciji, navodeći da će se o kandidatu najjače stranke “odrediti kada bude poznato ko će to biti”.

Odgovarajući na pitanje da li će podržati Vujanovića, s obzirom na koalicioni sporazum, Husović je odgovorio: “Sporazum nas obavezuje isto kao i SDP. Ako se dogovorimo, podržaćemo ga. Mi ne određujemo kandidate druge partije, to je neumjesno. DPS treba da nađe najbolje rješenje za kandidata kojeg bi svi podržali, da napravi analizu kako bi on najbolje prošao na izborima, i da ubijedi BS zbog čega treba da ga podržimo“.

Potpredsjednik Force Genci Nimanbegu rekao je da je prilikom određivanja kandidata za predsjednika države potrebno donijeti odluku u skladu sa Ustavom, pojašnjavajući da nije bilo priče o konkretnim kandidaturama za šefa države.

Marija Vučinović (HGI) rekla je će se ta partija držati klauzule iz koalicionog ugvora o podršci kandidatu DPS-a.

“Ali ćemo prije toga obaviti konsultacije unutar manjinskih partija, sa kojima smo u koaliciji”, rekla je Vučinović, navodeći da će se voditi računa o tome da izbori ne budu zakazani na katolički Uskrs.

Iz Krivokapićevog kabineta juče je saopšteno da je šef parlamenta prenio svojim sagovornicima uvjerenje da će “i predstojeći izbori biti još jedan test demokratske zrelosti Crne Gore u poštovanju pravnih normi i demokratskih standarda kojima se garantuje fer i tranparentan izborni proces”.

Krivokapić će konsultacije danas nastaviti sa predstavnicima Pozitivne, SNP-a, Demokratskog fronta, SDP-a i DPS-a.

Lekić za spajanje predsjedničkih i lokalnih izbora

Lider DF-a Miodrag Lekić ocijenio je da bi trebalo objediniti održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora u Nikšiću i Andrijevici, koji su ranije zakazani za 9. mart, jer je to “ekonomski i politički racionalnije”.

Lekić je, u izjavi Radiju Crne Gore, ocijenio da je Vujanović njegov “mogući protivkandidat” vlasti. On protivljenje SDP-a da Vujanović po treći put bude kandidat na izborima, vidi kao “primarno politički, a ne pravni spor” koalicionih partnera u vlasti Crne Gore.

Lekić je saopštio i da sa čelnicima opozicionih partija u Crnoj Gori još nije razgovarao o podršci njegovoj predsjedničkoj kandidaturi, ali je rekao da računa na “širok spektar društvenih i nacionalnih grupa”, jer, kako je naveo, nije limitiran na usko biračko tijelo, niti je vezan za neku usku političku grupaciju.

Galerija

Bonus video: