Veselin Veljović razmišlja o povatku na mjesto direktora policije

Da li će Veljović za protivkandidata imati vršioca dužnosti direktora policije Božidara Vuksanovića, takođe se još ne zna
180 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2013. 07:57h

Savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović, nije juče isključio mogućnost da se na konkursu kandiduje za šefa policije.

Bivši direktor te institucije, međutim, nije želio konkretno odgovoriti da li će se javiti na konkurs, koji je juče raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Sam ću procijeniti i donijeti odluku, ali ne želim to sada da komentarišem”, kazao je Veljović “Vijestima”.

Da li će Veljović za protivkandidata imati vršioca dužnosti direktora policije Božidara Vuksanovića, takođe se još ne zna.

Vuksanović je juče kazao da je “još rano govoriti o tome”.

Svakako, obojica će odluke morati da donesu veoma brzo, jer je konkurs otvoren 15 dana.

Božidar Vuksanović je na funkciju v.d. direktora Uprave policije imenovan krajem 2011. godine. On je na toj poziciji zamijenio dotadašnjeg direktora Veselina Veljovića, koji je smijenjen.

Nekoliko mjeseci nakon Vuksanovićevog imenovanja, postupajući po žalbi Socijalističke narodne partije, Ustavni sud je poništio odluku o njegovom imenovanju, navodeći da „ni Zakon o državnoj upravi ni Zakon o policiji ne propisuju mogućnost imenovanja vršioca dužnosti starješine organa, odnosno vršioca dužnosti starješine policije”.

Pozivajući se na Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave od 20. januara 2012. Vlada je nakon toga ponovo imenovala Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora policije.

Njegov mandat istekao je odlaskom stare Vlade, a treći put je za vršioca dužnosti direktora policije izabran na posljednjoj sjednici Vlade.

Novi Zakon o unutrašnjim poslovima predviđa da se direktor policije bira javnim konkursom, da ima deset godina radnog iskustva, od čega najmanje tri na rukovodećim radnim mjestima u organima državne uprave

U oglasu koji je MUP juče raspisao posredstvom Uprave za kadrove, piše da se rukovodilac UP imenuje na period od pet godina.

Osim što mora ispunjavati uslove iz novog Zakona i ne može biti član nijedne političke partije, kandidat za direktora policije mora biti državljanin Crne Gore, imati visoko obrazovanje i položen stručni ispit za rad u državnim organima.

Uz prijavu na slobodno radno mjesto kandidati moraju dosatviti CV, uvjerenje o zdravstvenom stanju, završenom stepenu stručne spreme, kao i uvjerenje nadležnog suda da se protiv njih ne vodi krivični postupak za krivično djelo za koje se gonjenje preuzima po službenoj dužnosti, uvjerenje o položenom stručnom ispitu za rad u državnim organima i uvjerenje o radnom iskustvu.

Veljović je sa čela UP smijenjen krajem decembra 2011. a na njegov mjesto došao je Vuksanović. Veljović je tada imenovan za savjetnika predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost

Iz vrha DPS-a tada je saopšteno da su razlozi za njegovu smjenu “političke prirode” i da je on posao obavljao profesionalno.

Veljovićevu čašu prevršila je afera sa pojavljivanjem falsifikovanih telefonskih listinga optuženog narkobosa Darka Šarića u novinama, prema kojima su sa njim razgovarali tadašnji premijer Igor Lukšić i bivši ministar vanjskih poslova Milan Roćen.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović nedavno je rekao da je njegov tim prošle godine utvrdio nepravilnosti u radu policije, koje se tiču milionskih malverzacija, dok je na njenom čelu bio Veljović. Brajović je kazao da je kompletnu dokumentaciju proslijedio tužiocu.

Galerija

Bonus video: