Danijel Server: Brisel će od Crne Gore tražiti sve više i više

Američki ekspert za Balkan kaže da će crnogorska vlada tokom pregovora sa EU morati da pokaže jaku volju za borbu protiv korupcije i kriminala
6 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2013. 17:44h

Crnogorska vlada mora pokazati više volje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, jer će Evropska unija (EU) tokom pristupnih pregovora sve više insistirati na tom pitanju, izjavio je američki ekspert za Balkan Danijel Server .

Server, profesor međunarodnih odnosa na američkom univerzitetu Džons Hopkins, smatra da je odlukom da pregovore počne sa 23. i 24. poglavljem, Brisel pokazao koliko je za nove članice EU važno pitanje korupcije i kriminala.

“Ukoliko želi da napravi ozbiljan napredak u pristupnim pregovorima, crnogorska vlada će morati da pokaže kako ima volje za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Brisel je postao zahtjevniji kada je u pitanju vladavine prava, a to je pokazao činjenicom da pregovore počinje upravo sa tom temom”, kazao je Server u razgovoru za “Vijesti”.

Vladinu volju da se uhvati u koštac sa problemima kriminala i korupcije, prema Serverovom mišljenju, Brisel neće mjeriti brojem istraga i sudskih procesa.

“Ne vjerujem da Brisel ima na umu određeni broj suđenja. Ključno pitanje je postoji li usaglašeno djelovanje u borbi protiv ovih problema. Vjerujte, Brisel će to znati, bez obzira da li je sudskih procesa premalo ili previše, da li su veliki ili mali. To će znati i mediji, jer će imati puno materijala za izvještavanje”.

Nakon oktobarskih izbora koalicija Mila Đukanovića obezbjedila je još četiri godine vlasti. Kako komentarišete činjenicu da Đukanovićev režim neprestano vlada državom već dvije decenije, s obzirom na to da su takvi primjeri rijetki u demokratskim državama?

To jeste neuobičajeno, ali nije nečuveno. Postoje drugi demokratski režimi u kojima jedna partija vlada duže od Demokratske partije socijalista (DPS).

Japan je jedna od takvih zemalja. Đukanović vlada tako dugo jer ima podršku glasača, i u tome nema ništa sporno.

Veći problem je što je opozicija tako dugo nije uspjela da napravi značajne pomake.

Iako se prije dvije godine povukao iz izvršne vlasti, Đukanović je ponovo na čelu vlade. Kako gledate na tvrdnje dijela javnosti da se vratio kako bi zadržao kontrolu u vlasti i zaustavio reforme?

Nijesam ga vidio odavno, pa ne mogu biti precizan kada je to u pitanju. Rijetki su političari koji žele da drugome prepuste vlast, a još manje je onih koji to učine na samo par godina, a zatim se vrate.

Ako se vratio da zaustavi promjene, uradio je to u najgore vrijeme jer će EU i NATO upravo insistirati na reformama.

Iako se spekulisalo da SAD ne želi Đukanovićev povratak, sa visokih zvaničnih adresa novom premijeru stigle su pohvale, pa čak i konstatacije da se radi o jednom od ključnih političara na Balkanu. Zbog čega je Đukanović toliko važan Vašingtonu, i pored primjedbi na manjak demokratije u zemlji i njegovog vezivanja za kriminalne krugove?

Kao premijer balkanske zemlje koja je pomogla borbu protiv Miloševićevog režima i napravila očigledne napore na putu ka EU i NATO, uživaće određeno poštovanje Vašingtona.

Što se tiče povezivanja sa kriminalom, ja bih bio prvi koji bi osudio takve stvari, ali ne optužujem ljude koji nijesu zvanično optuženi niti su protiv njih donijete presude. Morate uvijek poći od pretpostavke nevinosti, osim ukoliko postoje dokazi koje mediji treba da objave ili ih ponude pravosuđu.

Nije samo jedan balkanski premijer završio na sudu zbog hrabrih novinara i sudija, ali za takve priče je potrebno ponuditi činjenice i konkretne dokaze.

Dio crnogorske javnosti smatra da se Đukanović vratio u vladu kako bi uveo Crnu Goru u NATO. Šta Vi mislite?

Nadam se da je to istina. Crna Gora pripada NATO-u koji će imati koristi od Crne Gore. Koristi će imati i Crna Gora od NATO-a.

Da li je moguće da to učini baš Đukanović, koji je prodavao nacionalne resurse ruskim tajkunima poput Olega Deripaske?

NATO je prevashodno orijentisan prema državnim institucijama, a ne poslovnim vezama državnika.

Osim toga, Rusija više nije neprijatelj kakav je bila.

Dio crnogorske javnosti priče o aspiracijama Srbije još zloupotrebljava za unutrašnje političke obračune. S obzirom na probleme koje ima sa Kosovom i unutrašnje trazavice, koliko je realan uticaj Beograda na države u regionu?

Srbija je i dalje veoma važna zemlja u region. Geografski je centralna zemlja, ima veliki broj stanovnika i relativno je ekonomski jaka, a dobor je povezana sa svijetom, i kosmopolitiski i kulturno je važna država.

Osim toga, nijedna država u regionu nije dobila toliko teniskih turnira. Istina je da ona ne dominira regionom kao nekada, ali njeni susjedi, posebno Kosovo, taj uticaj ne smiju ignoristi. Ne smije ni Crna Gora.

Nijeste velika pilula koju EU ne može progutati

Koliko će stanje u EU uticati na intergacione procese Crne Gore? Može li Brisel dozvoliti sebi usporavanje tih procesa, s obzirom na to da je Crna Gora jedina zemlja u region koja je ušla u proces pregovora?

Jasno je da u EU postoji zamor od proširenja, ali i problem eura, nezaposlenosti i imigranata. Ipak, Crna Gora nije velika pilula koju Evropa ne može progutati.

Važno je da usvojite sve evropske standarde i kvalifikujete se na svaki način kako bi bili spremni kad se politička vrata otvore. To se neće desiti odmah, ali sam siguran da će se desiti. Ne bi valjalo da propustite tu šansu.

Bonus video: