Su Kej Braun: Borba protiv korupcije na svim nivoima vodi i do "velikih riba"

Braun je ocijenila da su svi slučajevi – mali i veliki, jednako važni
6 komentar(a)
Sju Kej Braun, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sju Kej Braun, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.01.2013. 19:11h

Ambasadorka SAD u Podgorici Su Kej Braun ocijenila je da Crna Gora treba da se bori protiv korupcije na svim nivoima i pokaže da je ozbiljna u vezi sa svojim deklarisanim obavezama, a takav pristup vjerovatno će uključiti i takozvane velike slučajeve.

Ona je kazala i da je neophodno da, u bilo kojoj zemlji, koja pokušava da se bori protiv kriminala i korupcije, postoji politička volja, podrška javnosti i kapaciteti u sudstvu, tužilaštvu i policiji.

“Primijetila sam, ne samo u Vladi nego i u cijelom crnogorskom društvu, rastuću svijest o potrebi rješavanja ovog problema na odlučan način. Zajednički pristup Vlade, nevladinih organizacija, medija i javnosti neophodan je za efikasno bavljenje ovim problemom”, navela je Braun i dodala da je optimista da će u skoroj budućnosti vidjeti više konkretnih dokaza predanosti i posvećenosti Crne Gore u ovoj oblasti.

Na pitanje da li će Crna Gora morati da se bavi slučajevima visoke korupcije, kako proces pristupanja EU i NATO-u bude napredovao, kao što je bio slučaj s Hrvatskom, Braun je rekla da je svaka zemlja jedinstvena i da svaka ima svoje izazove.

Prema njenim riječima, Crna Gora treba da se bavi slučajevima korupcije na svim nivoima i drugim oblicima kriminala kako bi uvjerila, među ostalima, svoje partnere iz EU i NATO, da je ozbiljna u vezi sa svojim deklarisanim obavezama.

“Takav pristup će vjerovatno uključiti i to što se uopšteno naziva “velikim slučajevima”, ali će to biti samo logična posljedica profesionalnog i nepristrasnog ponašanja svih segmenata u lancu: policija, tužioci i sudije”, dodala je Braun.

Komentarišući navode da se u Crnoj Gori procesuiraju samo “mali slučajevi”, a da se izbjegavaju oni koji uključuju više državne zvaničnike, Braun je ocijenila da su svi slučajevi – mali i veliki, jednako važni, jer ukazuju na ozbiljnost institucija da se bave tim pitanjima.

“Mnogo puta efikasna istraga malih slučajeva otkriva informacije koje dovode do većih pravnih slučajeva. Takozvani veliki slučajevi pokazuju da su relevantne institucije slobodne da djeluju na osnovu profesionalnih pravnih kriterijuma i dokaza, bez obzira na imena, veze i interese koji su uključeni u te slučajeve”, rekla je ona.

Dati vremena Đukanoviću

Braun je saopštila da Vlada SAD pruža značajan nivo obuke, novca i stručnih savjeta, kako bi ojačala kapacitete u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori.

Braun je pojasnila da američki programi vladavine prava uključuju konsultacije i savjete stručnjaka u vezi sa promjenama crnogorskog zakonodavstva kako bi Crna Gora postala efikasnija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“To podrazumijeva izmjene i dopune zakona o građanskopravnom oduzimanju imovine, upravljanju oduzetom imovinom, primjeni sile od strane policije, nezavisnosti specijalnog državnog tužioca i nezavisnosti tužilaštva u cjelini”, rekla je ona.

Upitana da prokomentariše sastav Vlade i povratak nekih “starih” ministara, koji su kritikovani u javnosti zbog ranijih odluka koje su dovele do loših privatizacija i dodatnih izdataka za građane, Braun je rekla da je Đukanović odabrao svoj tim ministara i da je, prije detaljnijeg analiziranja i pravljenja predviđanja, potrebno vrijeme da se vidi koje će akcije oni preduzeti i šta će biti njihova postignuća.

“Tokom iduće godine, crnogorski građani će biti svjedoci aktivnosti svoje izabrane vlade i moći će da ocjenjuju njene rezultate. U interesu je crnogorske privrede da privatizacije i tenderi budu pošteni i transparentni i da kompanije koje pobijede na tenderima budu pod nadzorom i odgovorne za poštovanje relevantnih pravila i propisa”, rekla je ona.

Bez uslovljavanja za ustavne promjene

Komentarišući to što ustavni amandmani još nijesu usvojeni, Braun je podsjetila da je Venecijanska komisija nedavno poslala svoje preporuke u vezi sa ustavnim promjenama koje se odnose na pravosuđe.

“Sada je na crnogorskim parlamentarcima da ih ozbiljno razmotre i preduzmu dalje korake. Prema mom mišljenju, rasprava o predloženim ustavnim amandmanima ne smije biti povezana ili uslovljena bilo kojim pitanjima nevezanim za preporuke VK”, rekla je ona.

Prema riječima Braun, političari se moraju usredsrediti na ključna pitanja, uključujući i važnost nezavisnog sudstva.

“Viši cilj stvaranja države s više demokratije i ulazak u EU trebalo bi da prevagnu u odnosu na bilo koji posebni politički ili stranački interes”, kazala je ona.

Bonus video: