Konjević najavio oštru borbu protiv kriminala i korupcije

Ministar unutrašnjih poslova smatra da bi Crna Gora trebalo da dobije poseban tim koji bi se bavio istraživanjem krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala
68 pregleda 22 komentar(a)
Odbor za bezbjednost, Foto: Boris Pejović
Odbor za bezbjednost, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2012. 13:05h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević obećao je žestoku borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala kako bi se ispunile obaveze iz izvještaja o napretku, tvrdeći da manji budžet za narednu godinu nikako neće biti prepreka tome.

"Umanjena sredstva ne smiju biti olakšavajuća okolnost za neispunjenje obaveza, a merljivi rezultati se u ovoj oblasti vide jedino kroz konkretne slučajeve", poručio je Konjević doskorašnjim kolegama u Odboru za bezbjednost Skupštine Crne Gore, koji je raspravljao o predlozima budžeta za MUP, ANB i Ministarstvo odbrane za 2013.

Konjević smatra i da bi Crna Gora trebalo da dobije poseban tim koji bi se bavio istraživanjem krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala, kao što je to hrvatski USKOK.

Odbor za bezbjednost će se naredne sedmice izjasniti o izvještaju DRI za 2011. koja je prvi put analizirala budžet ANB

To bi trebalo urediti posebnim zakonom, ali imajući u vidu iskustva Hrvatske i Srbije, zašto da ne i u Crnoj Gori”, rekao je ministar, ne pominjući da je prije dvije godine već napravljen specijalni istražni tim, za koji nije poznato da li još funkcioniše.

Konjević je rekao da će pored smanjenja plata biti umanjeni i prihodi za gorivo, službena putovanja i materijal.

Konjević je izrazio očekivanje da će se “nadležni organi” pozabaviti kampom “Zlatica” koji je Vlada platila 8,5 miliona eura jer se koristi kao baza sa Specijalnu jedinicu

Ministarstvo odbrane, kako je naveo pomoćnik ministra Rifet Kosovac, naredne godine će takođe baratati sa manje novca, odnosno 38,5 miliona eura. Ono će međutim moći da koristi do 4,5 miliona eura od prodaje naoružanja, vojne opreme ili zakupa nepokretnosti.

Na pitanje Vasilija Laloševića (SNP) za šta Ministarstvo treba da plati 2.000.000 eura, Kosovac je rekao da je to za sudske presude i poravnanja na ime prekovremenog i rada tokom vjerskih praznika.

Najmanje interesovanje poslanici su pokazali za budžet Agencije za nacionalnu bezbjednost, koji je 5,4 miliona eura.

Odbor za bezbjednost će se naredne sedmice izjasniti o izvještaju DRI za 2011. koja je prvi put analizirala budžet ANB, dok je rasprava o izvještajimao radu Uprave policije i ANB za prošlu godinu odložen nakon novogodišnjih praznika.

Podsjećanje na kamp “Zlatica”

Konjević je izrazio očekivanje da će se “nadležni organi” pozabaviti kampom “Zlatica” koji je Vlada platila 8,5 miliona eura jer se koristi kao baza sa Specijalnu jedinicu.

On je to rekao nakon pitanja Velizara Kaluđerovića (SNP) koji je podsjetio da je ranije kamp UTIP Crna Gora prodala za 4,7 miliona eura.

“Mi smo otvoreni da dostavimo podatke, a koliko znam neki organi ih već imaju”, rekao je Konjević.

On je ranije kritikovao odluku Vlade da za 8,4 miliona kupi kamp na Zlatici koji specijalci koriste od 1999.

Ništa od novih helikoptera

Od ranije preporuke Odbora za bezbjednost da Sektor za vanredne situacije MUP-a treba da nabavi nove helikoptere nema ništa, zaključeno je juče.

Za to, zbog kriznog budžeta, nema para. Međutim, inžinjerijski odsjek Ministarstva odbrane će donekle uspjeti da poveća ulaganja u te namjene, jer će dio novca od prodaje naoružanja i vojne opreme biti odvojen i za inžinjerce.

Bonus video: