Vujanović: Lekić da pojasni kako je postao nezavisni kandidat

"Sačekajmo još par sedmica, vidjećemo koga će Demokratska partija socijalista odrediti, kakav će dogovor napraviti sa koalicionim partnerima", rekao je Vujanović
29 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Vesko Belojević
Filip Vujanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.12.2012. 13:33h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra da bi lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić, trebalo da objasni javnosti, kako bi, kao nosilac liste tog saveza i poslanik, mogao na predsjedničkim izborima da nastupi kao nezavisni kandidat.

Lekić je ranije kazao da će, ako odluči da se kandiduje za predsjednika Crne Gore, biti nezavisni kandidat jer, kako je pojasnio, predsjednika države ne biraju partije nego građani.

Vujanović je novinarima, nakon svečane sjednice Skupštine Glavnog grada, na pitanje kako komentariše tu Lekićevu najavu, kazao da je to stvar njegovog opredjeljenja, i da je sigurno imao razloge za to.

"Izvjesno je da će se očekivati objašnjenje kako lider jednog fronta, poslanik i nosilac liste postaje nezavisan, ali računam da će on to objasniti javnosti, jer vjerujem da će to biti prvo interesovanje na takvu odluku", naveo je Vujanović.

On ni danas nije želio da kaže da li će se ponovo kandidovati za predsjednika države.

"Sačekajmo još par sedmica, vidjećemo koga će Demokratska partija socijalista odrediti, kakav će dogovor napraviti sa koalicionim partnerima", rekao je Vujanović.

Pozdravio stavove Venecijanske komisije

Komentarišući mišljenje Venecijanske komisije (VK) da bi Vrhovnog državnog tužioca i sudije Ustavnog suda trebalo birati dvotrećinskom većinom u parlamentu, on je kazao da je uvijek pozdravljao stavove VK, jer smatra da "imaju punu argumentaciju".

Šef Vrhovnog suda i VDT ne mogu kažnjavati kolege>>>

Radulović: U Ustavni sud po kazni zapošljavaju ministre i poslanike>>>

"To je komisija koja je udružila ljude sa najvećim pravnim znanjem, iskustvom i ugledom, i ubijeđen sam da su oni pažljivo i odgovorno promislili o tome šta bi bile dobre izmjene našeg ustava", pojasnio je Vujanović.

On je rekao da je od početka kritikovao model prema kome predsjednika Vrhovnog suda predlažu predsjednik države, Vlade i Skupštine.

"Mislim da je to stvaralo utisak političkog predlagača, i apsolutno sam bio za to da se nađe model koji, očigledno, pledira i VK", kazao je Vujanović.

On naglasio da je "uvijek i iz sve snage" bio za sve ono što jača pravosuđe u cjelini, dakle i tužilaštvo i sudstvo.

"Smatram da smo dobili najkompetentniji predlog od međunarodne zajednice, i uvjeren da će on dobiti brzu prohodnost u našem parlamentu", zaključio je Vujanović.

Bonus video: