Loša ocjena za kontrolu vlasti

Istraživanje CEDEMA pokazalo da Crna Gora ima problema u oblasti vladavine prava
86 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.12.2012. 16:58h

Crna Gora najviše problema ima u oblastima koje se tiču ekonomske slobode i participacije, demokratičnosti političkih procesa, te vladavine prava i zakona, pokazalo je istraživanje u okviru projekta “Indeks demokratije”, koje je sproveo CEDEM.

Metodolog CEDEM-a Miloša Bešića je pojasnio da su istraživanjem, koje je sprovedeno na uzorku od 757 ispitanika, obuhvaćena društvena područja koja se tiču demokratičnosti političkih procesa, vladavina prava i zakona, ekonomske slobode i participacija, obrazovanje, mediji, nacionalne i vjerske manjine, položaj žena i osoba sa invaliditetom.

On je rekao da su građani kontrolu zakonitosti vlasti, u okviru demokratičnosti političkih procesa, nešto lošije ocijenili (54,2), u odnosu na javnost rada (55,8), odgovornost i smjenjivost vlasti (55,2), te profesionalizam u radu organa vlasti (56,4), pri čemu je maksimalna ocjena 100.

“Ako hoćete da poboljšate demokratičnost u politici, najbitnija stvar kojom morate da se bavite je kontrola i zakonitost vlasti”, podvukao je Bešić.

U oblasti vladavine prava i zakona, prema riječima Bešića, ključni problem predstavlja efikasnost i profesionalnost sudstva, koje je dobilo najmanju ocjenu (54,5), slijedi autonomija sudstva (55,5), dostupnost pravnoj zaštiti (56,4), kontrola i transparentnost rada pravosuđa (56,6), te jednakost pred zakonom (56,8).

“Posmatrano u periodu od 2006. naovamo, mjereno istim aršinima, imamo pozitivne trendove”, objasnio je Bešić.

Govoreći o podacima istraživanja koji se tiču ekonomske slobode i participacije, Bešić je pojasnio da je najveći problem zabilježen u ekonomskoj jednakosti i autonomiji preduzeća (53,6).

Kad je riječ o demokratičnosti u obrazovanju, najveće vrijednosti su zabilježene kod otvorenosti i participaciji u obrazovanju (70,8), pluralizmu u obrazovanju (68,9)...

Rezultati istraživanja, koji se odnose na nacionalne i vjerske manjine. Najmanji problem, pojasnio je Bešić, jeste u dijelu koji se tiče formalno-pravne zaštite manjina (70,3), dok su odnos većine prema manjini i korektnosti javnog informisanja, diskriminacije manjina na približno istim vrijedno

Najbolje prošla profesionalnost medija

Govoreći o demokratičnosti medija, Bešić je rekao da su mjereni aspekti koji se tiču autonomije i nezavisnosti, profesionalnosti, nepostojanja monopola i ravnopravnosti, te otvorenosti medija.

“Vrijednosti su relativno visoke, od 58,9 za nepostojanje monopola, do 63,7 kad je riječ o profesionalnosti medija, koja je najbolje ocijenjena”, rekao je Bešić.

Komentarišući rezultate o položaju žena, on je rekao da parametri koji se odnose na ravnopravno učešće u svim aspektima društvenog života, vlasti, nepostojanju diskriminacije pri napredovanju i zapošljavanju... bilježe pozitivne trendove, dok je zabilježena stagnacija u dijelu koji se tiče djelovanja organizacija i institucija koje štite prava žena u odnosu na 2009. godinu.

Pozitivni trendovi u odnosu na 2009. godinu, rekao je Bešić, zabilježeni su u odnosu prema osobama sa invaliditetom.

Bonus video: