Lekić: Na predsjedničke izbore kao nezavisni kandidat

Lekić kaže da je uNikšiću bio na snazi novi čin mučne političke predstave sa ciljem da se ubjedljiv i jasan izborni poraz DPS-a i SDP-a pretvori u lažnu pobjedu
50 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.12.2012. 19:34h

Izborna volja građana Nikšića pretvorila se u lažnu pobjedu vladajuće koalicije, kazao je za Atlas televiziju lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić.

Lekić kaže da je danas u Nikšiću bio na snazi novi čin mučne političke predstave sa ciljem da se ubjedljiv i jasan izborni poraz DPS-a i SDP-a pretvori u, kako kaže, lažnu pobjedu.

“To je toliko jasno, riječ je o prekrajanju izborne volje građana. To ima nekoliko dimenzija, pravnu prije svega, s obzirom da Ustav članu 2. tretira kao krivično djelo negiranje izborne volje na demokratskim uslovima. Ima i političku dimenziju pa će ovo zahtjevati određene odgovore i tenzije na političkoj sceni.

I konačno moralnu dimenziju jer je ovo pobjeda onih koji zagovaraju politiku kao nemoral. Ovo je jedan ozbiljan slučaj i on neće ostati bez određenog odgovora”, kaže Lekić.

Lekić kaže da će sačekati da tužilaštvo najprije ispita da li je u Nikšiću bilo političke korupcije, nakon čega će i reagovati.

“Mi smo dobili informaciju da je tužilaštvo pokrenulo određeno pitanje, prema tome naš osnovni potez mora biti da sačakamo da dobijemo odgovor i da vidimo šta je tužilatvo našlo u svemu tome da bi mi poslije izvodili dokaze. Što se tiče tih dokaza sačekaćemo prvo da tužilac saopšti šta je uočio i da uopšte pravne strukture vide i uporede ovaj čin sa članom 2. Ustava”, objašnjava Lekić.

Što prije do dogovora

Komenatirišući to što se Front i Pozitivna Crna Gora nijesu uspjeli dogovoriti oko toga ko će biti na čelu Odbora za evropske integracije u Parlamentu, Lekić kaže da bi bilo bolje da se dogovor postigne što prije.

“Ja sam pristalica da se gradi povjerenje, nastaviću tim stilom dok se može. Kad se ne bude moglo, kao što je to bilo i u ovim pregovorima dosta puta, uvijek je dilema da li nastaviti ili zahtjevati da svako preuzme odgovornost, jer i ova odgovornost opozicije u kontekstu Nikšića ipak nije apstraktnog karaktera, postoje razlozi, postoje subjekti, postoje akteri”, kaže prvi čovjek Demokratskog fronta.

Na pitanje da li komunicira sa liderom Pozitivne Darkom Pajovićem, koji je je rekao da će iz Fronta razgovarati samo sa Lekićem, Lider DF-a kaže da se opozicija ne može svoditi samo na lidere, već da tu postoje i drugi subjekti.

"Treba da se komunicira. I čini mi se da to nije samo interpersonalni problem, već o metodu rada, načelima, takozvanim principima. Ovdje postoji personalna ravan, ali i politika koja je dovela do određenih rezultata. Odgovarajući precizno na pitanje, da ja ću nastaviti da komuniciram“, kaže Lekić.

Neće biti zajednički kandidat opozicije

O mogućnosti da bude kandidat opozicije na predsjedničkim izborima Lekić kaže da tu odluku još nije donio i da o takvoj mogućnosti nije razgovarao sa predstavnicima opozicije. Ukoliko odluči da se kandiduje, navodi da sigurno neće biti zajednički kandidat opozicije.

„Ako odlučim da se kandidujem, biću nezavisni kandidat“, kaže Lekić napominjući da predsjednika države ne biraju partije nego građani i da se svako ko se ozbiljno prihvati toga posla, ima u vidu građane, pa onda na određen način partije.

Bonus video: