Časar: Bez rezultata borbe protiv korupcije nema integracija

On je naglasio da je veoma važno da budu procesuirani svi slučajevi sa elementima korupcije, bez obzira na činjenicu da li su uključeni visoko pozicionirani državni službenici
2 komentar(a)
Tibor Časar, Foto: Arhiva Vijesti
Tibor Časar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.12.2012. 12:19h

U Crnoj Gori je veoma važno da budu procesuirani svi slučajevi sa elementima korupcije, bez obzira na činjenicu da li su uključeni visoko pozicionirani državni službenici ili obični građani, smatra ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Tibor Časar.

Časar je u intervjuu agenciji MINA kazao da u Crnoj Gori prepoznaje političku volju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Politička elita u državi veoma dobro zna da, bez istinske odlučnosti i konkretnih rezultata, kao što zvaničnici EU obično kažu - čvrstog ‘bilansa ostvarenih rezultata’, neće biti evropskih i evroatlantskih integracija”, rekao je Časar.

On je naglasio da je veoma važno da budu procesuirani svi slučajevi sa elementima korupcije, bez obzira na činjenicu da li su uključeni visoko pozicionirani državni službenici ili obični građani.

“Sa druge strane, spremnost da budu procesurani svi slučajevi, na svima nivoima, treba da bude od najvećeg značaja prvo za Crnu Goru i, njeno društvo, a ne da ‘slanje prave poruke’ bude razlog “, precizirao je Časar.

Prema njegovim riječima, konačne benefite jačanja vladavine prava u bilo kojoj državi treba da imaju njeni građani, odnosno, u ovom slučaju, građani Crne Gore.

Časar je kazao da su, tokom procesa proširenja u prethodnoj deceniji, pitanja borbe protiv korupcije na visokom nivou postepeno dobijala na značaju, i da Crna Gora neće biti izuzetak od tog pravila.

Na osnovu mađarskog iskustva, Časar je poručio da su pristupanje NATO i EU dobrovoljni procesi, i da njihova brzina zavisi od težnji same države

On je pojasnio da je činjenica da borbu protiv korupcije na visokom nivou, treba pojačati nakon sticanja statusa kandidata, logičan nastavak tog procesa.

“Što ste bliži punopravnom članstvu, više ćete znati o specifičnostima zahtjeva i više pomoći ćete moći da dobijete od partnera iz EU da bi ste učinili vaše zakone efektivnijim i boljim”, rekao je on.

Časar je kazao da jačanje bilateralne saradnje i korišćenje specijalizovanih međunacionalnih organizacija, u cilju postizanja veće efikasnost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, predstavlja kontinuirani zadatak za bilo koju državu, s obzirom na to da kriminalni krugovi često pokazuju visok stepen sposobnosti za saradnju na regionalnom nivou ili šire.

“Kriminal ne poznaje granice, pa i borba protiv njega mora biti međunarodna. Koliko god da su unutrašnje obaveze zahtjevne, svaka institucija, od policije, preko tužilaštva do sudova, mora biti dodatno ojačana, a efikasna saradnja među njima je takođe od suštinskog značaja”, precizirao je on.

Na pitanje šta misli o progresu Crne Gore na putu ka NATO, Časar je kazao da je, kao i u procesu pristupanja EU, ona i na tom planu ostvarila ozbiljan napredak.

On smatra da je crnogorska Vlada uložila mnogo napora da postane kredibilan i pouzdan partner NATO-u, i da se to jasno ogelda i u zajedničkoj izjavi koja je usvojena na samitu u Čikagu ove godine.

Na osnovu mađarskog iskustva, Časar je poručio da su pristupanje NATO i EU dobrovoljni procesi, i da njihova brzina zavisi od težnji same države

“Kao predstavnik Mađarske, lično, iz prve ruke, mogu da potvrdim da smo imali veoma direktno pozitivno iskustvo sa učešćem crnogorskih vojnika u Avganistanu”, naglasio je Časar.

Prema njegovim riječima, prvu šansu da dobije pozivnicu za NATO Crna Gora će, vjerovatno, imati 2014.godine, ali su za ostvarenje tog cilja potrebni dodatni pravi napori.

Na pitanje kako komentariše pad podrške građana NATO integracijama u odnosu na period prije pet mjeseci, Časar je kazao da se ne može govoriti o padu popularnosti ulaska u tu alijansu.

On smatra da se radi o jednoj vrsti preumsjeravanja pažnje javnosti u Crnoj Gori sa integracija u NATO ka drugim aktuelnijim pitanjima, kao što su početak pregovora sa EU ovog ljeta ili parlamentarni izbori u oktobru.

“Kada su se pojavile ove veoma teške teme, mislim da je normalno da, ne samo strukture vlasti, nego i građani, budu malo manje fokusirani, ali ne manje zainteresovani za druga pitanja, kao što je pristupanje Alijansi”, pojasnio je on.

Časar je rekao da je siguran sam da Crna Gora nema razloga za brigu.

“Ali, da, postoji potreba za konzistentnim nastavkom za otvorenim dijalogom širom zemlje o pitanjima bezbjednosti, uključujući pristupanje Alijansi, sa učešćem predstavnika Vlade, kao i civilnih organizacija”, dodao je on.

Sve zavisi od težnji države

Na osnovu mađarskog iskustva, Časar je poručio da su pristupanje NATO i EU dobrovoljni procesi, i da njihova brzina zavisi od težnji same države.

“Ta dva procesa nijesu povezana, uprkos istorijskom činjenicama da se u određenoj mjeri preklapaju, kao u slučaju političkih kriterijuma, ali smo do sada bili svjedoci da pristupanje NATO uvijek prethodi pristupanju EU”, precizirao je on.

To, kako je pojasnio, ne znači da je ulazak u NATO lakši ili manje problematičan, nego da je brže ostvariv i da su oni koji namjeravaju da uđu u obje organizacije, bili u stanju da prvo ispune kriterijume za članstvo u Alijansi.

“Očekuje se da se koriste sve sinergije države i preporučljivo je da se uključe svi segmenti crnogorskog društva u proces pregovaranja, kako bi bio uspješan i što kraći”, zaključio je Časar.

Bonus video: