Vujanović pušta iz zatvora sve koje ministar predloži

Predsjednik za četiri godine pomilovao 328 osuđenih, od toga šestoro za organizovani kriminal i korupciju
165 pregleda 20 komentar(a)
Filip Vujanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.12.2012. 17:03h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je tokom ove godine pomilovao je Miljana Milića koji je krajem 2010. pravosnažno osuđen za krivična djela zločinačko udruživanje i krijumčarenje. Milić je drugi član organizovane grupe kriminalne grupe koja je 2006. i 2007. godine u Crnoj Gori i inostranstvu krijumčarila skupocjene automobile, a kome je Vujanović, na predlog ministra pravde Duška Markovića, ublažio kaznu.

Prema podacima koje je Vujanovićev kabinet dostavio Centru za građansko obrazovanje (CGO) na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, navodi se da je Milić oslobođen od izvršenja za jedan mjesec.

“Ministar pravde je predložio da se osuđeni oslobodi od izvršenja kazne za jedan mjesec cijeneći činjenicu, iz njegove socijalne anamneze, da se radi o porodičnom licu koji očekuje rođenje djeteta, koji je jedini izdržavalac porodice i astmatičar, čije je zdravstveno stanje daljim izdržavanjem kazne može samo pogoršati”, navodi se u obrazloženju odluke predsjednika.

Milić je osuđen na 10 mjeseci zatvora i 1.500 eura novčane kazne zbog krijumčarenja skupocjenih automobila. On je bio jedan od 12 članova grupe na čijem su čelu bili braća Lindon i Viktor Camaj iz Sukuruća kod Tuzi, koja je do 17. februara 2007. godine krijumčarila vozila. Mlađi brat Lindon, koji je bio vođa grupe, osuđen je na dvije i po godine zatvora i 4.500 eura novčane kazne i, osim zločinačkog udurživanja, ne teret mu je stavljeno i krijumčarenje i davanje mita podstrekivanjem.

Crnogorski predsjednik je, na predlog ministra Markovića, ranije potpisao pomilovanje i za carinika Bora Jovanića, koji je zbog primanja mita osuđen na godinu dana

Crnogorski predsjednik je, na predlog ministra Markovića, ranije potpisao pomilovanje i za carinika Bora Jovanića, koji je zbog primanja mita osuđen na godinu dana. On je od Camajeve grupe primio mito od 150 eura, kako bi omogućio fiktivno carinjenje luksuznih automobila na graničnom prelazu Šćepan Polje. Jovanić, koji je brat sudije podgoričkog Osnovnog suda Blaža Jovanića, Vujanovićevom odlukom oslobođen je od izvršenja kazne za šest mjeseci, zbog navodnog lošeg materijalnog stanja, iako je suvlasnik privatne firme.

Ministar pravde je 2009. godine od 144 molbe predložio pomilovanje za 40, što je predsjednik uvažio. Tokom 2010. godine, ministar je dostavio 171 molbu za pomilovanje, a uvaženo je 49 po predlogu ministra pravde. Tokom 2011. godine, ministar je od 178 molbi predložio pomilovanje za 91 lice, što je uvaženo, a do 16. novembra 2012. Ministarstvo je dostavilo 264 molbe za pomilovanje, a ministar je predložio pomilovanje za 130 lica, što je predsjednik uvažio

Prema podacima dostavljenim CGO, u prethodne četiri godine Vujanović je pomilovao 328 osuđenika, među kojima je šest lica koja su bila osuđena za krivična djela korupcije i organizovanog kriminala.

“U 2008. godini nije dostavljen nijedan predlog za pomilovanja lica osuđenih za krivična djela korupcije i organizovanog kriminala. U 2009. dostavljen je jedan predlog, u 2010. nijedan. U 2011. godini dostavljena su tri predloga, a u 2012. dva”, kažu iz kabineta predsjednika.

Ministarstvu je 2008. godine, kako se ističe, dostavljeno 111 molbi za pomilovanje na koje je tadašnji ministar pravde Miraš Radović pozitivno odgovorio na 18, a predsjednik ih sve uvažio.

Vujanović je amnestirao i šefa podgoričke građevinske inspekcije Vlatka Vučinića kome je zbog rušenja ograde KIPS-a zatvorska kazna od šest mjeseci zamijenjena uslovnom na pet godina

Prema ranijem pisanju “Vijesti” među njima su, između ostalih, građevinski inspektor Vladan Juretić koji je tako izbjegao dvije zatvorske kazne zbog nanošenja teških tjelesnih povreda i zloupotrebe položaja. Vujanović je amnestirao i šefa podgoričke građevinske inspekcije Vlatka Vučinića kome je zbog rušenja ograde KIPS-a zatvorska kazna od šest mjeseci zamijenjena uslovnom na pet godina. Crnogorski predsjednik je, između ostalih, potpisao pomilovanje i za policajca Dejana Damjanovića, koji je bio osuđen zbog prebijanja pritvorenika u podgoričkoj policiji.

Sporne odluke pred kraj mandata

Pravni savjetnik u CGO Boris Marić ocijenio je da institut pomilovanja ima zanimljiv razvoj u Crnoj Gori.

“Neka od pomilovanja su bila vrlo kontroverzna i sporne odluke su donošene obično pred sam kraj mandata”, kazao je Marić. Prema njegovim riječima, CGO je tek počela da radi na upoređivanju podataka koji mogu da ukažu na kvalitet i karakter procesa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“U prvom odgovoru iz kabineta predsjednika, možemo vidjeti precizno da su rezultati te borbe vrlo mršavi, opterećeni političkim uticajem i kao epilog imaju pomilovanje lica osuđenih za vršenje krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala.

Pozivanje na postignutu resocijalizaciju, koja su najčešće obrazloženje riješenja o pomilovanju, izgledaju prilično neubjedljivo, posebno u kontekstu velikih političkih obećanja o odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, rekao je Marić.

Amnestija i za nezakonite ugovore

Vujanović je potpisao pomilovanje i za Svetlani Dragović kojoj je, zbog zloupotrebe službenog položaja, kazna zatvora od šest mjeseci zamijenjena uslovnom kaznom. Dragović je osuđena zbog afere u “Auto moto društvu (AMD) Budva”, gdje je državna imovina tog društva upisivana na privatne firme.

Za to krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi na godinu i po zatvora osuđeni su i Igor Trnski i Stevica Dragović.

Oni su proglašeni krivim da su državnu imovinu Auto-moto društva Budva, upisali na privatne firme i da su pokušali da pribave protivpravnu imovinsku korist više od tri miliona eura.

Bonus video: