Vujanović za nove izbore u Nikšiću

On nije želio komentarisati da li Demokratska partija socijalista sada ima veće šanse da u Nikšiću osvoji apsolutnu većinu
10 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.12.2012. 16:08h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da je očigledno da je lokalna samouprava u Nikšiću već gotovo dva mjeseca u paralizi i da je to na štetu građana.

"Raduje me da prepoznajem da postoji većinsko raspoloženje unutar Skupštine Opštine da se izađe iz te krize, očigledno raspoloženje u pravcu izbora. Vjerujem da će se iz ovoga izvući odgovarajuće iskustvo koje će dovesti prije svega do promjene normative koja će onemogućiti da se ovako beskrajno dugo konstituiše vlast.

Da će se sa druge strane vidjeti na koji način da se ona ubrza, a takođe da će se obezbijediti da se ono što je nesumnjivo vrijednost jedne lokalne samouprave stavi u funkciju. Ja očekujem da će se na narednoj sjednici shodno onome što je i moje lično poznanstvo predsjedavajućeg i jednog njegovog ugleda obezbijediti da uđe u funkciju predsjednica koja je izabrana, a nakon toga shodno onome što je raspoloženje u Nikšiću skrati mandat.

Takođe mislim da će se izvući iskustva vezano za ono što je afirmacija slobodnog mandata svakog odbornika ili poslanika koja je nesumljivo jedan od temelja funkcionisanja demokratije. Ali takođe obezbijedtiti mehanizam da se to ne zloupotrijebi, nego bude u funkciji onoga što je interes svih građana i poštovanje interesa građana", kazao je Vujanović u Danilovgradu gdje je prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja Dana Opštine.

Za pročišćavanje biračkog spiska

On nije želio komentarisati da li Demokratska partija socijalista sada ima veće šanse da u Nikšiću osvoji apsolutnu većinu, nego što je to imala uoči oktobarskih izbora.

"Ne bih cijenio šanse partije, ja se interesujem za to i afirmišem to da se grad stavi u funkciju u interesu zaštite svih njegovih građana. Ovo stanje paralize je svakako loše. I ono je jedno iskustvo iz koga treba izvući pouku. Kako će koja partija proći vidjećemo na izborima. Ali u svakom slučaju ovakva paraliza sistema pokazuje da lokalna samouprava može da se stavi u jedno stanje koje može beskrajno dugo da traje, faktički da onemogući da se ostvaruje ono što je interes građana kroz funkcionisanje sistema lokalne samouprave", rekao je Vujanović.

Na pitanje novinara da prokomentariše izvještaj OEBS-a nakon parlamentarnih izbora u vezi sa tim da bi trebalo pročistiti birački spisak uoči predsjedničkih izbora Vujanović je kazao da je apsolutno za to.

"Dakle sve ono što u biračkom spisku nije do kraja u redu, zalažem se iz sve snage da se maksimalnom dinamikom stavi u jedno potpuno čisto biračko stanje. I vjerujem da će se to i u susret predsjedničkim izborima učiniti", rekao je Vujanović koji ponovo nije želio precizirati kakav će biti njegov dalji angažman.

"Mislim da smo se primakli vremenu raspisivanja predsjedničkih izbora, pa ćemo vidjeti", kazao je on.

Spremni za zimu

Vujanović je, komentarišući najavu oštre zime, kazao da je ubijeđen da Crna Gora neće imati reprizu prošle godine.

"Ubijeđen sam da nećemo imati reprizu prošle godine. I da se u cjelini sistem bolje pripremio. Tako da sam siguran da nema rizika i ponavaljanja onoga što smo imali kao prošlogodišnju nedaću", kazao je Vujanović.

Bonus video: